Όποια ποικιλία αγγουριού κι αν καλλιεργήσετε, οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη σοδειά είναι οι ίδιες: εύφορο χώμα, άπλετο φως, επαρκές πότισμα και ζέστη. H αγγουριά είναι ένα από τα βασικά λαχανικά που καλλιεργούμε την ανοιξιάτικη περίοδο στον κήπο, αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι, χαρακτηρίζεται από βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται και φτάνουν μέχρι και τα 3 μέτρα. Οι καρποί της αγγουριάς, τα δροσερά και τραγανά αγγουράκια αποτελούν την πρώτη ύλη για την καλοκαιρινή χωριάτικη σαλάτα που τόσο πολύ αγαπάμε.
Περίοδος σποράς: σπέρνετε όταν η θερμοκρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας είναι τουλάχιστον 15°C. Αν σπέρνετε απευθείας στο έδαφος βεβαιωθείτε ότι η περίοδος των εαρινών παγετών έχει τελειώσει. Το αγγούρι είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και οι σπόροι του δεν βλαστάνουν αν το έδαφος έχει θερμοκρασία < 10°C. Για να ζεστάνετε το χώμα καλύψτε το με μαύρο πλστικό που στη συνέχεια θα αφαιρέσετε. Αλλιώς μπορείτε να τα βάλετε μέσα σε κάποιο θερμοκήπιο όπου εκεί οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι υψηλότερες. Αν τα αφήσετε όμως να μεγαλώσουν όλο το καλοκαίρι μέσα εκεί βεβαιωθείτε πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει επαρκής αερισμός.
Ηλιοφάνεια: Τα αγγούρια χρειάζονται άπλετο φως.
Έδαφος: καλά στραγγιζόμενο & εύφορο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία. ph 6- 6,5
Και φυσικά αν θέλετε να το καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι μην ξεχάσετε την τεχνική των κατακόρυφων λαχανόκηπων!
Αποστάσεις σποράς: Φυτεύουμε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις διευκολύνοντας την έρπουσα βλάστηση. Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών. Η αγγουριά δεν είναι απαραίτητο να υποστηλωθεί, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει, έρποντας στο έδαφος.
Πότισμα: Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, η αγγουριά είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος αλλά και του εδάφους σε άλατα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο καρπός του αγγουριού πικρίζει σε ορισμένες ποικιλίες, λόγω ξηροθερμικών συνθηκών ή απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας.
Λίπανση: Τα αγγούρια έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε άζωτο. Συνήθως η προσθήκη κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς κατά τη φύτευση σε συνδυασμό με ένα καλής ποιότητας χώμα είναι αρκετό για την καλή ανάπτυξη του φυτού. Παράλληλα, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να βοηθήσουμε την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών της αγγουριάς.
Εχθροί και ασθένειες: Η καλλιέργεια της αγγουριάς προσβάλλεται από τον τετράνυχο και τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη, καθώς του μύκητα του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα. Για την φυτοπροστασία του αγγουριού, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία για το ωίδιο και τον τετράνυχο.