Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάππαρη!

1ae9a330-2f71-415b-a08d-5ef0a6a239a0

Περιγραφή φυτού

Η Κάππαρις η ακανθώδης (Λατινική ονομασία: Capparis spinosa, στα Αγγλικά caper bush) , έχει βρεθεί σε άγρια κατάσταση στη Μεσόγειο, Ανατολική Αφρική, Μαδαγασκάρη, Νότιο-Δυτική και Κεντρική Ασία, Ιμαλάια, Νησιά του Ειρηνικού, Ινδοϊμαλάια και Αυστραλία. Είναι παρούσα σε όλες σχεδόν τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και περιλαμβάνεται στη χλωρίδα των περισσοτέρων εξ αυτών, αλλά αν είναι αυτόχθονη στην περιοχή αυτή είναι αβέβαιο. Αν και η χλωρίδα της περιοχής της Μεσογείου έχει σημαντικό ενδημισμό, ο θάμνος κάππαρης θα μπορούσε να προέρχεται από τις τροπικές περιοχές και να έχει εγκλιματιστεί αργότερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι ένα πολυετές φυτό που φέρει στρογγυλεμένα, σαρκώδη φύλλα και μεγάλα λευκά προς ροζ-λευκά άνθη με τέσσερα σέπαλα και τέσσερα λευκά προς ροζ-λευκά πέταλα και πολλούς μεγάλους βιολετί χρώματος στήμονες και ένα ενιαίο στίγμα που συνήθως αναρτάται πολύ πάνω από τους στήμονες.

0ad11d27-959f-4637-a495-0f4a59b90b1b

Περιβαλλοντικές απαιτήσεις

Η κάππαρη απαιτεί ημίξηρο ή ξηρό κλίμα, αναπτύσσεται σε μέρη που έχουν πλήρη ηλιοφάνεια και ζεστό καλοκαίρι. Το καλοκαίρι αντέχει σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα όμως δεν αντέχει τις παγωνιές αλλά μπορεί να επιβιώσει σε παρατεταμένο και χωρίς απότομες πτώσεις κρύο. Σχετικά με το πότισμα και την υγρασία, γενικά δεν την αγαπά πολύ. Μάλιστα, έχει μια περίεργη αντίδραση στις απότομες αυξήσεις στην υγρασία. Σχηματίζει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου θύλακες με σημάδια σαν κονδυλώματα. Αυτό είναι φαινομενικά ακίνδυνο, καθώς το φυτό προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες συνθήκες και παράγει ανεπηρέαστα φύλλα. Βέβαια, κατά τα πρώτα 2 χρόνια, όπου το φυτό είναι μικρό, χρειάζεται λίγο αλλά σταθερό πότισμα και στην συνέχεια πολύ σπάνια ως καθόλου. Εμφανίζει χαρακτηριστικά φυτού προσαρμοσμένου σε φτωχά εδάφη. Έχει υψηλή αναλογία ρίζας/βλαστού και η παρουσία μυκόρριζων χρησιμεύει στην μεγιστοποίηση της απορρόφησης των μετάλλων στα φτωχά εδάφη.

Χρήσεις

  • Μαγειρική

Το φυτό είναι γνωστό για τους βρώσιμους ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια) (κάππαρη), που χρησιμοποιούνται συχνά ως καρύκευμα και τους καρπούς, από τα οποία και τα δύο συνήθως καταναλώνονται τουρσί αλλά και σε σαλάτα. Η γεύση της είναι πικάντικη και ελαφρώς καυτερή, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη τού σιναπέλαιου που απελευθερώνεται από τους ιστούς του φυτού.

c6267047-4bcd-490c-8204-16fd9d601c9a
  • Φαρμακευτική

Ο φλοιός της ρίζας χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως αρθρίτιδες, ρευματισμοί και πονόδοντοι. Τέλος, χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών. Ανακουφίζει από πόνους στο στομάχι και φουσκώματα. Η κάπαρη είναι καλή για το ξηρό δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών του δέρματος όπως η ερυθρότητα του δέρματος, τον ερεθισμό και σπυράκια.

  • Καλλυντικά

Ακόμα χρησιμοποιείται, και για την παρασκευή διαφόρων καλλυντικών. Η κάπαρη που χρησιμοποιείται στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Επιπλέον βοηθά να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η κάπαρη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών πάρα πολύ, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και σίδηρο. Και οι δύο είναι γνωστές για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η βιταμίνη Β βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. Έτσι, στηρίζει τη συνολική υγεία των μαλλιών από την κυκλοφορία του αίματος που είναι βασική προϋπόθεση για υγιή και λαμπερά μαλλιά. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.