Μεθυστικό άρωμα από νυχτολούλουδο!

b645d7da-7f8f-4910-81db-31f732d96087

Πολύ γνωστό σε όλους μας και ιδιαίτερα δημοφιλές για το μεθυστικό του άρωμα. Αν και το βλέπουμε πολύ συχνά στη χώρα μας, προέρχεται από τροπικές περιοχές, κυρίως από την Κεντρική Αμερική. Το Νυχτολούλουδο συχνά αποκαλείται και «Βασίλισσα της Νύχτας» ή «Γιασεμί της Νύχτας» παρόλο που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό μας γιασεμί.

Περιγραφή φυτού

Πρόκειται για θάμνο, με γυαλιστερά και μεγάλα πράσινα φύλλα. Ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης ως το φθινόπωρο. Τα λουλούδια του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε εμφάνιση, όμως η αξία τους είναι στο γλυκό τους άρωμα που μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο. Τα άνθη του ανοίγουν αργά το απόγευμα έως το σούρουπο (ανάμεσα στις 16:00 με 20:00).

Τα άνθη δεν σχηματίζονται από πέταλα αλλά από έναν τροποποιημένο και χρωματισμένο κάλυκα, ο οποίος έχει πάρει σχήμα χωνιού. Αντίστοιχα ο «κάλυκας» αποτελείται από τροποποιημένα βράκτια.

Φροντίδα του φυτού

Έδαφος

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση.

Θέση

Το νυχτολούλουδο τοποθετείται σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, στον κήπο και τη βεράντα. Όταν όμως το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, τα φυτά θα πρέπει να μεταφέρονται σε σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως καθώς προκαλούνται εγκαύματα που εμφανίζονται ως ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.

Πότισμα

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του.

Λίπανση

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Καλό είναι να γίνεται εφαρμογή ενός σκευάσματος σε υγρή μορφή για άμεσα αποτελέσματα στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του καλοκαιριού.

Ανθεκτικότητα

Δεν αντέχει το κρύο, για αυτό το χειμώνα το βάζουμε σε έναν προστατευμένο χώρο. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα

Το νυχτολούλουδο κλαδεύεται νωρίς την άνοιξη λίγο πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του ή το φθινόπωρο όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται για τη διατήρηση του επιθυμητού μεγέθους και σχήματος.

Ασθένειες και εχθροί

Εμφανίζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες και συνήθως στο χρόνο που παραμένει στον κήπο δε χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.

Είναι κατάλληλο για

      • Για παρτέρια και συνθέσεις βραχόκηπων.
      • Για φύτευση σε γλάστρα και ζαρντινιέρα.
ffa6155c-27e5-413e-aa89-10465d6d2d35

Η έντονη “μεθυστική” μυρωδιά που αναδύει το νυχτολούλουδο, μπορεί να γίνει κάπως ενοχλητική όταν καθόμαστε πολύ κοντά στο φυτό. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγουμε να φυτέψουμε το νυχτολούλουδό μας σε μία σχετικά ικανοποιητική απόσταση από το σημείο που συνήθως καθόμαστε στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Έτσι θ’ απολαμβάνουμε το άρωμά του χωρίς αυτό να μας ‘πνίγει’.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.