Ανακαλύψτε το νυχάκι ή μεταξάκι!

782d6794-9408-4880-bbad-d434b78f89fc

Ένα ετήσιο φυτό από την Βραζιλία, που χρησιμοποιείται στη διακόσμηση παρτεριών, ζαρντινιερών και γλαστρών. Είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης, καθώς οι μίσχοι απλώνονται οριζόντια, φτάνοντας στα 10 ή 12 εκ. σε μήκος και είναι ντυμένοι με κυλινδρικά, οπώδη φύλλα γεμάτα χυμούς. Στις άκρες των μίσχων ανθίζουν κάμποσα μεγάλα λουλούδια, μέχρι 2,5 εκ. διάμετρο. Εμφανίζονται σε μια σειρά από φωτεινά, όμορφα χρώματα: μωβ, κόκκινο, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό είναι μόνο μερικά από αυτά. Ακόμα, υπάρχουν ποικιλίες με μονά και διπλά άνθη.

Συνθήκες ανάπτυξης

Το Νυχάκι ή Μεταξάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και σε φτωχά ασβεστώδη εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε βραχόκηπους ή και σε νησίδες δρόμων σαν εδαφοκαλυπτικό καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στον έντονο ήλιο. Χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία του, ενώ τα λουλούδια του κλείνουν τη νύχτα καθώς και όταν βρίσκεται σε σκιερό περιβάλλον ή όταν έχει συννεφιάσει. Δεν είναι καθόλου ανθεκτικό στην παγωνιά, γι’ αυτό φυτεύεται την άνοιξη όταν έχει ζεστάνει ο καιρός.

10e895f5-da74-4f26-b0be-f5719868afe0

Φροντίδα

Γενικά, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, καθώς τα φύλλα του μοιάζουν με αυτά από τα παχύφυτα. Το ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα, διαφορετικά μπορεί να σαπίσουν τα φύλλα του. Χρειάζεται λίπανση μια φορά την άνοιξη και μια το καλοκαίρι για να μπορέσει να διατηρήσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Δεν χρειάζεται να αφαιρούμε τα ώριμα άνθη καθώς αν πέσει ο σπόρος τους, θα δώσει νέα φυτά την επόμενη χρονιά στον κήπο μας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.