Αρωματικά φυτά και οδηγός περιποίησής τους.

e2a1ac0e-fca7-489f-a8ec-79886353cbe2

Ποια φυτά χαρακτηρίζονται αρωματικά?

Αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια σε διάφορα τμήματα (φύλλα, άνθη, βλαστούς, ρίζες). Αυτά μπορεί να είναι αυτοφυή, να καλλιεργούνται από γεωργούς αλλά και από όλους εμάς. Τα περισσότερα απ’ αυτά, αλλά όχι όλα, χρησιμοποιούνται στην κουζίνα με κάποιο τρόπο. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για μαγειρική, για ροφήματα, για καλλυντικά ή για φάρμακα. Μπορείτε να τα φυτεύσετε είτε στον κήπο σας είτε στο μπαλκόνι σας σε γλάστρα.

c9b0c861-6b2c-41b4-8dbc-5e4217762fd7

Πως τα περιποιούμαστε?

Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να λιπαίνουμε με ένα οργανικό λίπασμα ειδικό για αρωματικά φυτά. Το πότισμα τους πρέπει να είναι συχνό καθώς οι συγκομιδές και τα κορυφολογήματα (κόψιμο τρυφερών κορυφών) είναι συνεχή. Το καλύτερο σύστημα που μπορούμε να έχουμε είναι αυτό με σταγόνες γιατί εξασφαλίζει μόνιμη υγρασία και κάνει οικονομία στο νερό. Για την καταπολέμηση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται συχνό σκάλισμα και βοτάνισμα. Στα φρέσκα αρωματικά συνήθως επιλέγονται οι νέες κορυφές μήκους 15-25 cm, οι οποίες συχνά γίνονται δέσμες και αφήνονται ανάποδα προς ξήρανση. Επίσης, τα αρωματικά μετά τη συγκομιδή μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο σε θερμοκρασία συντήρησης. Εξαίρεση αποτελεί ο βασιλικός, που πρέπει να μπει σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών Κελσίου, γιατί είναι ευαίσθητος και μαυρίζει εύκολα.

d8965c9f-6102-47f3-86de-961e9b8f5cfa

Ποια είναι τα αρωματικά φυτά?

Τα αρωματικά φυτά που υπάρχουν στη φύση είναι πάρα πολλά, κάποια από αυτά είναι:

Άνηθος, Αρμπαρόριζα, Αψιθιά, Βαλεριάνα, Βασιλικός, Γλυκάνισος, Δάφνη Απόλλωνα, Δεντρολίβανο, Δίκταμο, Δυόσμος, Ευκάλυπτος, Εστραγκόν, Θυμάρι, Καμφορά, Κάρδαμο, Κόλιανδρος, Κύμινο, Λεβάντα, Λιμπόκεδρος, Λουίζα, Λυγαριά, Μαιντανός, Μαντζουράνα, Μάραθος, Μελισσόχορτο, Μέντα, Μυρσίνη, Μυρώνι, Μυρτιά, Ρίγανη, Σέλινο, Σχοινόπρασο, Τσοΐσια, Υπερικό, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Ψευδοπιπεριά

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.