Ντομάτες και το πολύτιμο λυκοπένιο

bde3de34-4326-4780-ae0a-d85499af2b89

Τί είναι λυκοπένιο και σε ποιες τροφές βρίσκεται?

Το λυκοπένιο είναι μια λιποδιαλυτή ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Πρόκειται για μια χρωστική που δίνει το κόκκινο και ροζ χρώμα σε διάφορα λαχανικά και φρούτα. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λυκοπένιο καθώς μπορεί να οφείλεται σε άλλες φυτοχημικές ουσίες.

Η ουσία αυτή είναι που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Το όνομά του προέρχεται από την ονομασία της ντομάτας : Solanum lycopersicum. Το σώμα δεν παράγει λυκοπένιο, οπότε θα πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε αυτό για να επωφεληθείτε από τις σημαντικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η σημαντικότερη πηγή λυκοπενίου είναι τα μεταποιημένα προϊόντα της ντομάτας, όπως ο χυμός, η τριμμένη ντομάτα, ο πουρές, και η σάλτσα σπαγγέτι διότι αυτά προσφέρουν τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως οι ώριμες ντομάτες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις άγουρες. Περιέχεται όμως και σε άλλες τροφές όπως το καρπούζι, το ροζ γκουάβα, το ροζ γκρέιπφρουτ, η παπάγια, οι γλυκιές κόκκινες πιπεριές, το ροδάκινο, το βερίκοκο και το πεπόνι.

Οφέλη

Τα οφέλη από την κατανάλωση του λυκοπενίου είναι πολλά για την υγεία μας. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά από αυτά.

1. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Το λυκοπένιο ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται κατοτενοειδή προστατεύοντας το σώμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στο σώμα επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και ιδιαίτερα στις πρωτεΐνες και τα λιπίδια της μεμβράνης και αυτό οδηγεί σε διάφορες ασθένειες. Αυτό που κάνει το λυκοπένιο είναι ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που εμπλέκονται στην καρδιακή νόσο.

57b446e6-66d6-40f3-88c5-e5f0da03adfb

2. Χοληστερόλη

Ένα άλλο από τα οφέλη του λυκοπενίου είναι ότι διασπά την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα των καρδιακών παθήσεων.

3. Προστασία από το ηλιακό έγκαυμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί επίσης να εξουδετερώσει ως έναν βαθμό τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα. Μπορεί να μειώσει αισθητά (κατά 40-50%) το κοκκίνισμα του δέρματος έπειτα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

4. Αντικαρκινική δράση

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λυκοπένιου είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν βρει πως οι ντομάτες μπορούν να διακόψουν την ανάπτυξη των κυτταρικών όγκων στο μαστό, όπως επίσης και να προλάβουν την εξάπλωση των όγκων. Επίσης, οι ερευνητές έχουν βρει πως το λυκοπένιο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του στομάχου και του καρκίνου του δέρματος.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.