Περιγραφή φυτού
Η Κουμαριά είναι μικρό δέντρο ή θάμνος με Μεσογειακή καταγωγή. Είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο. Συνήθως φτάνει έως τα 5–10 μέτρα σε ύψος ενώ πιο σπάνια ως τα 15. Τα φύλλα της είναι σκούρα πράσινα με δερματώδη λεία υφή και τα άνθη της λευκά ή λευκά-ροζ με καμπανοειδές σχήμα και ελαφρύ γλυκό άρωμα. Παράγει βρώσιμους μαλακούς καρπούς με κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα, ανώμαλη επιφάνεια και γλυκιά γεύση.
Φροντίδα
Είναι φυτό που προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες θέσεις και κλίματα και αντέχει στη σκιά.
Προτιμά ξηρά καλοκαιρινά κλίματα, ωστόσο αναπτύσσεται εξίσου καλά και σε μέρη με δροσερά υγρά καλοκαίρια. Σαν φυτό αντιστέκεται σχετικά καλά στον παγετό. Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη, έχοντας μία προτίμηση στα λίγο πιο όξινα. Γενικά, σαν αυτοφυές φυτό αρκείται σε εποχικές βροχοπτώσεις και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Οι κυριότεροι εχθροί της κουμαριάς είναι οι θρίπες και τα κοκκοειδή, ενώ από ασθένειες πιο συχνές είναι η ανθράκωση, η σήψη ριζών από το μύκητα Phytophthora και οι προσβολές από Pucciniomycetes. Οι καρποί του φυτού απαιτούν 12 μήνες για να ωριμάσουν. Τα κούμαρα είναι γλυκά και έτοιμα για να φαγωθούν το φθινόπωρο, όταν έχουν πάρει έντονο κοκκινωπό χρώμα και το φυτό έχει ξεκινήσει να ανθίζει για να παράξει καρπούς την επόμενη χρονιά.
Θεραπευτικές ιδιότητες
-οι καρποί της κουμαριάς, τα κούμαρα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (ως και 40%) και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, Β-καροτίνης, νιασίνης, τοκοφερολών και οργανικών οξέων που είναι πρόδρομες ουσίες των Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων
-τα νωπά φύλλα και οι βλαστοί του είναι διουρητικοί και στυπτικοί
-η ρίζα του φυτού χρησιμοποιούνταν για την αρτηριοσκλήρυνση, την κακή κυκλοφορία του αίματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση
-βοηθά στις φλεγμονές
-είναι τονωτικό για τους εξασθενισμένους οργανισμούς στους, οποίους χορηγείται μαζί με κρασί, κανέλα και ζάχαρη
-το μέλι από το άνθος της κουμαριάς βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στις κεφαλαλγίες και στο στομαχόπονο
Τα φύλλα και οι καρποί της κουμαριάς έχουν πολλές χρήσεις θα πρέπει όμως να συμβουλεύεστε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγο.
Καλλωπιστική αξία
Η κουμαριά χρησιμοποιείται τόσο για την φύτευση σε μεσογειακού τύπου κήπους, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, όσο και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αξιοποιείται στην κηποτεχνία και στην αρχιτεκτονική τοπίου.