Τί είναι η τύρφη?
Η τύρφη ή αλλιώς ποάνθραξ, προέρχεται από την αποδόμηση της υδροχαρούς βλάστησης που φύεται σε ελώδεις περιοχές και γενικότερα σε υγρότοπους. Σε τέτοιες περιοχές, με την πάροδο του χρόνου έχουν σχηματισθεί ολόκληρα κοιτάσματα, από τα οποία η τύρφη εξορύσσεται, υφίσταται κάποια επεξεργασία (απολύμανση, άλεσμα, ομογενοποίηση, κ.λπ.) και συσκευάζεται σε βιομηχανική κλίμακα. Σημαντική ποσότητα τέτοιων κοιτασμάτων βρίσκονται στη Γερμάνια και την Ιρλανδία. Στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υπάρχουν στη λίμνη Χειμαδίτιδα, την Κωπαΐδα και τους Φιλίππους. Η τύρφη έχει μορφή σπογγώδη και ινώδη και χρώμα καφέ σκούρο. Είναι ελαφρό και μαλακό υλικό.
Διαχωρισμός τύρφης
Γενικά υπάρχουν δύο τύποι τύρφης, η ξανθιά και η μαύρη τύρφη.
Η ξανθιά τύρφη έχει ινώδη υφή και πιο σταθερή δομή σε σχέση με την σκούρα, καθώς είναι μικρότερη σε ηλικία και έχει δεχτεί λιγότερη επεξεργασία (χουμοποίηση). Το φαινόμενο ειδικό βάρος της κυμαίνεται μεταξύ 50-100 g/l. Έχει εκτεταμένο πορώδες (90 – 95 % του όγκου της) με καλή αναλογία μεταξύ μικρών και μεγάλων πόρων με συνέπεια να διακρίνεται από μεγάλη ικανότητα συγκράτησης νερού και αέρα. Διαβρέχεται όμως δύσκολα και γι΄αυτό θα πρέπει να ποτίζεται με νερό τουλάχιστον 1-2 ημέρες πριν την χρησιμοποίησή της. Χρησιμοποιείται περισσότερο στη σπορά του γκαζόν, όπου τοποθετείται μια ελαφριά στρώση τύρφης με σκοπό να μην μετακινηθεί και με την κατάλληλη μόνωση από τον ήλιο και τον αέρα που του προσφέρει να αναπτυχθεί εύκολα και σωστά. Επίσης, είναι κατάλληλη για την ελάφρυνση του χώματος ώστε να αποκτήσει καλύτερη δυνατότητα στράγγισης και συγκράτηση επαρκής ποσότητας νερού, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά.
Η μαύρη τύρφη είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει σταθερή δομή. Έχει μεγαλύτερο φαινόμενο ειδικό βάρος (120-200 g/l) και πιο περιορισμένης έκτασης πορώδες, με συνέπεια η ικανότητα συγκράτησης νερού να είναι ελαφρώς μικρότερη ή η αεροπερατότητά της σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τη ξανθιά. Έχει ευρύτατη χρήση στην μεταφύτευση κωνοφόρων και γενικά μεγάλων σε ηλικία φυτών σε γλάστρες ή παρτέρια, καθώς έχει την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό στο εσωτερικό της και να το αποδεσμεύει σταδιακά, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον υγρασίας γύρω από τη ρίζα του, απαραίτητο κατά τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής.
Τέλος, ο συνδυασμός των δύο ειδών τύρφης μαζί με μία μικρή ποσότητα λιπάσματος, είναι το καλύτερο μείγμα χώματος για όλα τα φυτά και λουλούδια, μεγάλα ή μικρά, ανθοφόρα ή μη, καρποφόρα ή μη σε γλάστρες, παρτέρια ή κήπους.