Κυκλάμινο, λουλούδι πεταλουδίτσα!

3da406ca-9a3c-4516-966f-105b2cf5247d

Το κυκλάμινο είναι ίσως το πιο αγαπητό καλλωπιστικό φυτό του χειμώνα. Είναι κατάλληλο για τη χειμωνιάτικη διακόσμηση του σπιτιού ή της βεράντας σας, αφού είναι ανθισμένο όλη την περίοδο του φθινοπώρου έως και την άνοιξη.

Περιγραφή φυτού

Ανήκει στα πολυετή, ποώδη φυτά. Μπορεί να φτάσει από 7-30 εκατοστά σε ύψος, ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς, είναι σκούρο-πράσινα και έχουν κηλίδες διάφορων σχημάτων. Το σχήμα των ανθέων μοιάζει με πεταλούδα. Ανάλογα με την ποικιλία, υπάρχουν πάρα πολλά χρώματα ανθέων μονόχρωμα και δίχρωμα, τα οποία είναι όλα πολύ εντυπωσιακά.

f68b9c9e-9216-4bbb-b705-c732bc370eb1

Καταλληλότερες θέσεις τοποθέτησης

Το κυκλάμινο δεν αγαπούν την ζέστη και έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως και ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Ιδανική τοποθεσία για τα κυκλάμινα είναι ένα σκιερό μπαλκόνι ή ένα πρεβάζι παραθύρου που δεν το κτυπάει άμεσα ο ήλιος. Επιλέγουμε να φυτέψουμε το κυκλάμινο σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες προσθέτοντας γόνιμο φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Όταν φυτεύουμε τα κυκλάμινα σε κήπο, μπορούμε να τα φυτέψουμε γύρω από τις ρίζες αειθαλών δένδρων ή θάμνων που τους εξασφαλίζουν σκιερό δροσερό περιβάλλον. Προτιμά θερμοκρασίες από 15-18°C την ημέρα και 10°C τη νύχτα.

b821314f-3e5d-45ab-ab05-cc55feca4e37

Πότισμα, Κλάδεμα, Λίπανση, Εχθροί και Ασθένειες

Θα πρέπει να ποτίζετε το κυκλάμινο με μέτρο και το νερό δεν πρέπει να το ρίχνετε στο κέντρο του φυτού αλλά γύρω-γύρω, χωρίς να βρέχετε τα φύλλα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών. Όταν σταματά η ανθοφορία του και τα λουλούδια πέφτουν τότε καλό είναι να σταματά το πότισμα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζετε πάλι σταδιακά τα ποτίσματα μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα φύλλα. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία στην φροντίδα του κυκλάμινου είναι να αφαιρούνται από τη βάση τους όσα άνθη τελειώνουν και όσα φύλλα κιτρινίζουν. Σχετικά με τη λίπανση, καλό είναι η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο άνθισης. Μπορεί να προσβληθεί από βοτρύτη, βακτηρίωση, αφίδα, θρίπα, φουζαρίωση, σήψη ριζών και τετράνυχο.

3fa0abd2-5250-48b7-93a7-20846878c8e7

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία του κυκλάμινου, τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν, καθώς το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο τους θερινούς μήνες. Όπως είπαμε και προηγουμένως διακόπτουμε το πότισμα, καθαρίζουμε τα μαραμένα και ξεραμένα φύλλα του και τοποθετούμε τη γλάστρα με το κυκλάμινο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για την περίοδο του καλοκαιριού. Αρχές φθινοπώρου, μόλις περάσουν οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ξεκινάμε να το ποτίζουμε ξανά, για να αναδυθεί η νέα του βλάστηση που θα μας χαρίσει τη νέα του ανθοφορία.

4950f393-2bc7-47fa-b80e-6578dc1b7107

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.