Μυστικά και συμβουλές για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με σπόρο!

d38b3574-3073-4b49-be55-4eef09eb67e8

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με σπόρους μπορεί να γίνει κυρίως με 2 τρόπους. Είτε με απευθείας σπορά στο χωράφι είτε με σπορά του σπόρου πρώτα σε σπορείο και μόλις ο σπόρος εξελιχτεί σε νεαρό φυτό τότε το μεταφυτεύουμε στο έδαφος.

Απευθείας σπορά στο χωράφι

  • Ο σπόρος εγκλιματίζεται κατευθείαν στο περιβάλλον και δεν έχει μεγάλο κίνδυνο να χαλάσει λόγω των συνθηκών.
  • Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε σπόρους από έντομα, μυρμήγκια και πουλιά.
9d98d091-ef08-40ec-9322-a8950c4204b4

Σπορά σπόρου σε σπορείο

  • Ο σπόρος έχει αναπτυχθεί σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όσο αφορά την υγρασία, τη θερμοκρασία, τον αέρα και γενικότερα τις συνθήκες του περιβάλλοντος και μπορεί όταν φυτευτεί ως σπορόφυτο στο χωράφι να χαλάσει διότι δεν μπορεί να εγκλιματιστεί σε αυτές συνθήκες.
  • Στην περίπτωση του σπορείου δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε σπόρους από έντομα, μυρμήγκια και πουλιά.
2be60e20-dace-42e1-a5b4-7093ca97e0f4

Διαδικασία σποράς

Η διαδικασία σποράς και στους δύο τρόπους είναι παρόμοια. Αρχικά, ρίχνουμε τους σπόρους σε αφράτο χώμα είτε στο έδαφος είτε μέσα σε δίσκους που υπάρχουν στο εμπόριο. Καλό είναι να ρίχνεται περισσότερους σπόρους από όσους χρειάζεστε διότι υπάρχει κίνδυνος να μην φυτρώσουν όλοι. Στη συνέχεια, τους καλύπτουμε με χώμα ελαφρά, σε βάθος 2-4 φορές από τη διάμετρό τους. Ποτίζουμε καθημερινά μέχρι ο σπόρος να φυτρώσει. Στην περίπτωση του σπορείου όταν ο σπόρος φυτρώσει και φτάσει το σπορόφυτο σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος το μεταφυτεύουμε στο έδαφος.

c938d11c-c549-4ed7-ac7d-d3b71b8765d9

Γιατί κάποιοι σπόροι δε φυτρώνουν?

Ένας λόγος για τον οποίο κάποιοι σπόροι δε φυτρώνουν, ακόμα κι αν όλες οι συνθήκες το επιτρέπουν, είναι διότι βρίσκονται σε λήθαργο.

Πως διακόπτουμε το λήθαργο των σπόρων?

Προσπαθούμε να βγάλουμε τους σπόρους από το λήθαργο δημιουργώντας ρήγματα, ώστε να επιτρέψουμε στο οξυγόνο και στην υγρασία να διαπεράσουν το σκληρό περίβλημα και να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους.

1. Κόβουμε την άκρη του σπόρου.

2. Τρίβουμε το σπόρο με ένα γυαλόχαρτο.

3. Βάζουμε τους σπόρους σε ένα μπολ και τους θερμαίνουμε στους 60-90°C. Τους αφήνουμε στο νερό για 24 ώρες και μετά τους φυτεύουμε.

5be5719d-315e-477a-8f49-4c99f88107dd

4. Κάποιοι σπόροι για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται παρατεταμένο ψύχος. Τους βάζουμε σε μια γλάστρα με άμμο σε κάποιο σκιερό και προστατευμένο σημείο. Ιδανικά είναι να τοποθετήσουμε τη γλάστρα με τους σπόρους μέσα σε κάποιο ψυγείο ή σε εξωτερικό χώρο με χαμηλές θερμοκρασίες (χειμώνα), για 1-3 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα τους βγάζουμε από την άμμο και τους φυτεύουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια φροντίζουμε η άμμος να είναι υγρή.

5. Υπάρχει και η χημική επεξεργασία τους για να φυτρώσουν αλλά απαιτεί εμπειρία και δε συνιστάται.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.