Ποικιλίες Βερικοκιάς

7c64c75e-f114-4db9-b4d9-2fcd041f796b

Η βερυκοκιά είναι ένα οπωροφόρο δένδρο, φυλλοβόλο και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες του κόσμου. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ροδακινία, αμυγδαλιά, κερασιά, δαμασκηνιά και βυσσινιά. Σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου για το νόστιμο καρπό της, το βερίκοκο. Η βερικοκιά είναι δέντρο με σφαιροειδές σχήμα και αρκετές απλωτές διακλαδώσεις. Τα φύλλα της είναι πλατιά σε σχήμα αβγού ή καρδιάς στιλπνά στην επάνω επιφάνεια και φέρουν αδένες και παράφυλλα πάνω στο μίσχο. Τα άνθη της είναι και αρσενικά και θηλυκά και έχουν χρώμα λευκό ή ελαφρύ ρόδινο, φύονται δε μόνα τους ή ανά δύο. Η άνθιση ολοκληρώνεται πριν βγουν τα φύλλα και γίνεται την άνοιξη (αρχές Μαρτίου-Απριλίου), είναι δε μικρής διάρκειας.

Για την καλλιέργεια της τα πιο κατάλληλα εδάφη είναι αυτά με μία μέση σύσταση και λεπτή υφή. Όταν υπάρχει δυνατό και ξαφνικό κρύο ή παγετός τότε οι ανθοί καταστρέφονται, αν και τα δέντρα είναι ανθεκτικά και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Υψηλές θερμοκρασίες επίσης προκαλούν αλλοιώσεις στον καρπό. Τα δέντρα χρειάζονται καλό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας τους. Κάτω από καλές συνθήκες μία βερικοκιά μπορεί να ζήσει και πάνω από 100 χρόνια.

d4fd3a66-74ea-4928-8743-0c35cbbe0ac3

Στη συνέχεια θα αναλυθούν κάποιες από τις ποικιλίες της βερικοκιάς, από τις πιο πρώιμες στις πιο όψιμες καθώς και κάποια χαρακτηριστικά τους.

Aurora

Εποχή ωρίμανσης: 20/5

Η ποικιλία Aurora δεν συστήνεται για φύτευση, παρόλο που έχει μερικά καλά χαρακτηριστικά(αντοχή στην Ίωση Sharka, πρώιμη), διότι απαιτεί 900-1000 ώρες με θερμοκρασία <των 7οC για την διακοπή του ληθάργου των ανθοφόρων οφθαλμών, ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους, όξινος, μαλακώνει πολύ γρήγορα κατά την ωρίμανση και δεν αντέχει τις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις.

Τύρινθος ή Επιδαύρου

Εποχή ωρίμανσης: 25/5

Μία Ελληνική πρώιμη ποικιλία που καλλιεργείται στην Κορινθία. Ο καρπός είναι μέτριου μεγέθους, ανθεκτικός στη μεταφορά. Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό-ωοειδές. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συμπύρηνη, κιτρινοπορτοκαλί, συνεκτική, χυμώδης και μέτριας γεύσης. Ο πυρήνας είναι πικρόσπερμος. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με βλάστηση ημιορθόκλαδη, πρωϊανθής και παραγωγική. Παρουσιάζει μικρή τάση παρενιαυτοφορίας.Θεωρείται ποικιλία μέτριας ποιότητας και πολύ ευαίσθητη στην ίωση σάρκα. Η αξία της ποικιλίας αυτής οφείλεται αποκλειστικά στην πρωιμότητά της.

Orange red

Εποχή ωρίμανσης: 2/6

Ποικιλία αυτόστειρη

Έχει μέτρια παραγωγικότητα, καλύτερα αποτελέσµατα σε οπωρώνες µε εναλλασσόµενες σειρές µε επικονιαστές. Είναι ανθεκτική στην ίωση “sharka. Ο καρπός έχει μέσο όρο μέγεθους 63 g. Το σχήµα του είναι στρογγυλό και ο χρωµατισµός του πορτοκαλί µε 40% κόκκινο επίχρωµα. Έχει μέτρια αντοχή σε µεταχειρίσεις Προορισµός καρπού: νωπή κατανάλωση. Γενική εκτίµηση: Ποικιλία προβληµατική για τον παραγωγό (δεν δίνει σταθερή παραγωγή, ανθικές ανωµαλίες κ.α.).

Διαμαντοπούλου

Εποχή ωρίμανσης: 5/6

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό, ελαφρά πλακέ. Ο φλοιός έχει χρώμα κίτρινο με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι εκπύρηνη, ανοικτοκίτρινη, μαλακή, πολύ γλυκειά, αρωματική και άριστης γεύσης. Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και οι καρποί της δεν είναι δεκτικοί πολύ μακρινών μεταφορών. Είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και αποξήρανση. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, με βλάστηση πλαγιόκλαδη, μεσοπρώϊμης άνθισης και πολύ παραγωγική. Καλλιεργείται στην Κορινθία. Προήλθε μάλλον ως τυχαίο σπορόφυτο.

Bora

Εποχή ωρίμανσης: 5/6

Ποικιλία μερικώς αυτογόνιμη

Ποικιλία με εξαιρετικά χαρακτηριστικά για την εποχή ωρίμανσης. Το σχήμα του καρπού είναι ελλειπτικό-στρογγυλό και το μέγεθος περίπου 80 gr. Έχει σφιχτή σάρκα και ο χρωματισμός είναι πορτοκαλί, με κόκκινο επίχρωμα έως 5-25%. Πολύ υψηλή παραγωγικότητα. Η πιο ανθεκτική ποικιλία στον ιό της σάρκας.

Goldrich (Sun Giant)

Εποχή ωρίμανσης: 10/6

Ποικιλία αυτόστειρη

Ο καρπός είναι κυρίως πορτοκαλί χρώμα και σχήμα επίμηκες και κάπως πεπλατυσμένο στις άκρες. Το μέσο μέγεθός του είναι 50-60 gr. Έχει πολύ σκληρή υφή και γλυκόξινη και αρωματική γεύση. Έχει καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα αν αφεθεί να ωριμάσει μερικές ημέρες

Μπεμπέκου

Εποχή ωρίμανσης: 15/6

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μάλλον εκπύρηνη πορτοκαλί, συνεκτική, χυμώδης, γλυκιά και πολύ καλής γεύσης. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για κονσερβοποίηση. Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, με βλάστηση ημιπλαγιόκλαδη, πρωϊανθής και πολύ παραγωγική. Μπαίνει νωρίς σε καρποφορία και οι καρποί της είναι δεκτικοί μεταφοράς. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και ευαίσθητη στην ίωση σάρκα.

Προέκυψε από μεταλλαγή οφθαλμού βερικοκιάς (άγνωστης ποικιλίας), που επισημάνθηκε απ’ τον παραγωγό Μπεμπέκο στην περιοχή Ασίνης της Αργολίδας κατά τη δεκαετία του 1950. Στην καλλιέργεια δόθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 και από τότε καλλιεργείται ευρέως κυρίως στην Αργολίδα και Κορινθία.

cb84c273-eb00-487b-8513-e9d0557f1bf4
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.