Ο χειμώνας τελείωσε και ήρθε η άνοιξη… Έφτασε λοιπόν η ώρα για να ξυπνήσουμε το γκαζόν μας. Έτσι παρακάτω θα δούμε μια σύντομη λίστα διαδικασιών που θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ώστε να το ανανεώσετε.
Αρχικά, αφαιρούμε όλα τα ξερά υπολείματα και ξερά φύλλα του γκαζόν που έχουν δημιουργηθεί στην διάρκεια του χρόνου. Πρέπει το γκαζόν να είναι καθαρό, καθώς τα φύλλα που συσσωρεύονται και εγκαταλείπονται για πολύ καιρό επάνω του συμπιέζονται από τη υγρασία και δημιουργούν ένα παχύ και συμπαγές στρώμα που κάνει το γκαζόν σας να ασφυκτιά.
Στη συνέχεια, κάνουμε εξαερισμό, μια απαραίτητη και αναγκαία εργασία, κυρίως για εύρωστα γκαζόν. Θα πρέπει να γίνεται προς το τέλος του Χειμώνα (αρχές Μαρτίου) πριν την ανοιξιάτικη λίπανση. Σε χλοοτάπητες παλιούς, με έντονη χρήση και καταπόνηση, το έδαφος γίνεται με τον καιρό συμπαγές και εμποδίζει το οξυγόνο, την υγρασία, αλλά και τη λίπανση να φτάσει και να απορροφηθεί από το ριζικό σύστημα του φυτού. Με τον εξαερισμό, ο οποίος γίνεται με ειδικά μηχαμήματα ή απλά με μία πιρούνα σκαψίματος ή τσουγκράνα, ουσιαστικά ανοίγουμε τρύπες στο έδαφος διευκολύνοντας τον αέρα και το νερό να εισχωρήσει μέχρι τις ρίζες. Ο εξαερισμός επίσης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες αν θέλουμε να προσθέσουμε σπόρο όπου υπάρχουν κενά σημεία, ώστε να έχουμε την Άνοιξη ένα πιο πυκνό και υγιή χλοοτάπητα.
Μετά τον εξαερισμό, κάνουμε την πρώτη ανοιξιάτικη λίπανση με αζωτούχο λίπασμα.
Την άνοιξη ο χλοοτάπητας χρειάζεται λίπασμα που θα τον βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Κατάλληλα είναι τα πλήρη λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο.
Το ανοιξιάτικο λίπασμα ρίχνεται νωρίς την άνοιξη. Ο χλοοτάπητας πρέπει να είναι στεγνός, αλλά το έδαφος υγρό. Αν δε βρέξει, θα πρέπει να ποτίσουμε μετά από δυο ημέρες, ενώ σε περιόδους ξηρασίας ποτίζουμε αμέσως. Επίσης δεν πρέπει να πέσει πολύ λίπασμα και αλλού λίγο, αλλά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη. Εάν πέσει πολύ λίπασμα σε κάποιο σημείο του χλοοτάπητα αυτό μπορεί να καταστραφεί. Αν σκορπίζετε το λίπασμα με το χέρι, αναμίξτε το με άμμο και σκορπίστε την μισή ποσότητας προς μια διεύθυνση και την άλλη μισή σταυρωτά. Αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά στην ομοιόμορφη κατανομή της ποσότητας του λιπάσματος. Τέλος, ό,τι λίπασμα κι αν χρησιμοποιήσετε, να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και μην ξεχνάτε ότι μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες ποσότητες μπορεί να κάψουν τον χλοοτάπητα.
Ακόμα, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 22-23 βαθμούς, σπέρνουμε συμπληρωματικό σπόρο γκαζόν σε αραιά σημεία που θέλουμε να τονώσουμε.
Και τέλος ελέγχουμε για συμπτώματα προσβολής από σκωρίαση και ανθράκωση που είναι συχνές αυτήν την εποχή.