Φτιάξτε το δικό σας σπορείο!

847c5852-abd8-4db8-80fc-700d0e629c79

Η καλλιέργεια λαχανικών με φύτεμα από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Τα βήματα της διαδικασίας αναλύονται παρακάτω.

1. Προμηθευτείτε μικρά πλαστικά γλαστράκια-κυπελλάκια.

2. Γεμίστε περίπου τα 2/3 με φυτόχωμα. Η εύκολη λύση είναι η αγορά κάμποσων λίτρων συσκευασμένου φυτοχώματος, το οποίο θα πρέπει να είναι ένα μίγμα compost, τύρφης και εμπλουτισμένο με τα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται τα μικρά φυτά μας για να αναπτυχθούν τις μέρες που θα παραμείνουν στο σπορείο μας.

80c91622-4bcd-4b3e-998b-db251b8827eb

3. Στη συνέχεια βρέχουμε αρκετά τα γλαστράκια μας.

4. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου. Για τα φυτά με μικρού μεγέθους σπόρους (ντομάτα, πιπεριές κ.λ.π.) ρίχνουμε 3-4 σπόρους σε κάθε κυπελάκι για να εξασφαλίσουμε πως ένας τουλάχιστον θα φυτρώσει. Από τους μεγαλύτερους σπόρους (κολοκύθα) θα βάζουμε από ένα.

5. Έπειτα σκεπάζουμε τους σπότους με λίγο χώμα, το πιέζουμε ελαφρά και ποτίζουμε με προσοχή κατά προτίμηση με ένα ποτιστήρι με πολλές τρυπούλες. Πολύ σημαντικό είναι να προσέξουμε κατά το πότισμα ώστε να μη παρασυρθούν τα σποράκια μας από μια μεγάλη ποσότητα νερού και δε βλαστήσουν ποτέ.

6. Τέλος, μπορείτε να βάλετε σε κάθε κυπελλάκι ταμπελάκι με το σπόρο που χρησιμοποιήσατε έτσι ώστε να μην τα μπερδέψετε.

ed40aa33-2965-4b71-aca6-2e80e2f9a639

7. Αν οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν δηλαδή είναι πάνω από 16 βαθμούς μπορείτε να αφήσετε τα κυπελλάκια έξω και να τα λούζει ο ήλιος. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να τπροστατευθούνε είτε φτιάχνοντας ένα μικρό θερμοκήπιο είτε βάζοντάς τα στο σπίτι σε προσήλιο χώρο και όχι κοντά σε καλοφιρέρ.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.