Καλλωπιστική Ροδιά Νάνα

Γρεναδιέρος, Χειροβομβίδα

Περιγραφή

Η νάνα καλλωπιστική ροδιά (Punica granatum “Nana” ), είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με ύψος από 0,30-1 m. Η κόμη της έχει σφαιρικό σχήμα, με πυκνές διακλαδώσεις. Τα φύλλα της είναι μικρά, ανοιχτοπράσινα, γυαλιστερά, μακρόστενα και κάνουν όμορφη αντίθεση με τα πορτοκαλί άνθη της, που εμφανίζονται από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Οι καρποί της έχουν μικρό μέγεθος, εμφανίζονται συνήθως το φθινόπωρο και διατηρούνται όλο το χειμώνα, ακόμα και μετά την πτώση των φύλλων. Αποκτούν σιγά-σιγά με το χρόνο πορφυρό χρώμα και είναι πολύ εντυπωσιακοί.
Καλλιεργείται για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζεται το ποτό γρεναδίνη, αλλά και για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Λουλούδια, Ρόδι, Punica Granatum L

Φροντίδα

Είναι φυτό που μεγαλώνει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα σε όλα τα είδη εδαφών ή σε γλάστρες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αλλά αντέχει και στην ημισκιά.

Χρήσεις

  • ‘Εχει εντυπωσιακή εμφάνιση, όταν φυτεύεται σε βραχόκηπους, ζαρντινιέρες, γλάστρες και ανθισμένες νησίδες κήπων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.
  • Κατατάσσεται στα κορυφαία είδη για χαμηλές μπορντούρες ή συστάδες, εξαιτίας της εντυπωσιακής και συνεχούς ανθοφορίας της, σε συνδυασμό με την πυκνή της βλάστηση και την ανθεκτικότητά της.
  • Με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δεντράκι και θεωρείται ιδανικό φυτό για μπονσάι.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι πιο συχνοί εχθροί της ροδιάς είναι οι αφίδες, οι οποίες αποµυζούν τους φυτικούς χυµούς, κυρίως από τους νεαρούς βλαστούς αλλά και τα φύλλα και τα άνθη. Εµφανίζονται την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Ο ψευδόκοκος, η βαµβακάδα, που προσβάλει βλαστούς και φύλλα και εξασθενεί τα δένδρα.

Το φύλλα της ροδιάς προσβάλλονται κυρίως από ωίδιο και σκωριάσεις.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.