Βερβερίδα, ο κόκκινος αγκαθωτος θάμνος!

Berberitze, Berberis Vulgaris, Ιπποφαές

Η Βερβερίδα (Berberis thunbergii) είναι φυλλοβόλος, αγκαθωτός, σφαρικός και συμπαγής θάμνος με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Κατάγεται από χώρες τις Ασίας και της Ευρώπης και είναι ιθαγενές της Ισπανίας. Είναι ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις. Σε ύψος μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα και σε πλάτος τα 3 μέτρα. Αναπτύσσεται με αργό έως μέτριο ρυθμό και χρειάζονται ως και 20 χρόνια για να αποκτήσει το τελικό της μέγεθος.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της είναι μικρά, με σκουροπράσινο-κόκκινο χρώμα, που μετατρέπεται σε βαθύ κόκκινο το φθινόπωρο. Οι βλαστοί της φέρουν μεγάλα αγκάθια. Ανθίζει την άνοιξη και η ανθοφορία της διαρκεί περίπου 20 ημέρες. Τα άνθη της εμφανίζονται σε βλαστούς προηγούμενο έτους, είναι μικρά, κίτρινου χρώματος και εμφανίζονται σε ταξιανθία βότρυ. Ο καρπός της βερβερίδας είναι σφαιρική ράγα με κόκκινο χρώμα και λεία επιφάνεια.

Berberitze, Berberis Ottawensis, Άνθος

Φροντίδα φυτού

➢ Τοποθεσία: Η βερβερίδα προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης για να αποκτήσει το κόκκινο χρώμα στα φύλλα. Αντέχει τον παγετό (έως -20ο C). Είναι ιδανικό και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

➢ Πότισμα: Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Πριν από κάθε πότισμα ελέγχετε πρώτα την υγρασία του χώματος και αν είναι στεγνό, τότε ποτίζετε. Αποφύγετε να παραμένει νερό στο πιάτο της γλάστρας.

➢ Κλάδεμα: Θέλει κλάδεμα για την αφαίρεση των ξερών και αδύναμων κλάδων και τη διατήρηση του σχήματος και του μεγέθους. Αν ο θάμνος έχει μεγαλώσει πολύ και ανθίζει μόνο στις άκρες των βλαστών, χρειάζεται ένα αυστηρό κλάδεμα το χειμώνα. Όλος ο θάμνος κλαδεύεται στα 30 εκ. περίπου, δεν ανθίζει την άνοιξη που έρχεται, αλλά τις επόμενες χρονιές έχει και πάλι πλούσια ανθοφορία.

Berberis, Οξυάκανθα, Μούρο, Χλωρίδα, Φυτό, Καρπός
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.