Καρπούζι, το φρούτο του καλοκαιριού!

watermelon fruit on white table

Το καρπούζι ή “υδροπέπων” (Citrullus lanatus) ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών. Πρόκειται για το πιο συχνά καλλιεργούμενο φρούτο, το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική και έχει πάνω από 1.000 ποικιλίες. Το καρπούζι καλλιεργείται σε ευνοϊκά κλίματα, από τροπικές μέχρι και εύκρατες περιοχές για τον μεγάλο του καρπό, ο οποίος έχει σκληρό φλοιό και χωρίς εσωτερικές διαιρέσεις. Βοτανολογικά ονομάζεται πέπο (pepo). Η γλυκιά, ζουμερή σάρκα είναι συνήθως βαθυκόκκινη έως ροζ, με πολλούς μαύρους σπόρους.

Ο καρπός μπορεί να φαγωθεί ωμός ή σε τουρσί και ο φλοιός είναι βρώσιμος μετά το μαγείρεμα. Συχνά καταναλώνεται ως χυμός ή ως συστατικό σε ανάμεικτα ποτά.

Περιγραφή

Είναι ετήσιο φυτό με μακρύς, αδύναμους, αναρριχητικούς μίσχους τετραγωνισμένους (πέντε όψεις) και μήκος που φτάνουν τα 3 μ. Τα στελέχη έχουν μήκος έως 3 μέτρα. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, χονδροειδή, τριχωτά με πτερύγια και γίνονται άκαμπτα και τραχιά όταν γερνούν. Φτάνουν σε μήκος τα 60 έως 200 χιλιοστά και πλάτος 40 έως 150 χιλιοστά. Τα φυτά έχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη σε τριχωτούς μίσχους μήκους 40 χιλιοστών. Αυτά είναι κίτρινα και πρασινωπά στο πίσω μέρος. Τα λευκά έως κίτρινα άνθη αναπτύσσονται μεμονωμένα στους άξονες των φύλλων. Τα αρσενικά άνθη κυριαρχούν στην αρχή της εποχής, ενώ τα θηλυκά άνθη, τα οποία αναπτύσσονται αργότερα, έχουν κατώτερες ωοθήκες.

Καρπούζι, Φρούτα, Συγκομιδή, Παράγουν

Ποικιλία Crimson Sweet: 

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη καλλιεργούμενη ποικιλία στην Ελλάδα η οποία είναι ιδιαίτερα παραγωγική και δίνει καρπούς ριγωτούς, σχήματος στρογγυλού προς οβάλ, βάρους 12-15 κιλών. Κατάλληλη για μεταφορές, με ανθεκτικότητα στην ανθράκωση.

Προέλευση Γαλλία, Ολλανδία, Αμερική.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.