Κηπουρικές εργασίες Μαρτίου!

6f132313-f496-4709-aa97-aa3fea051610

Ο Μάρτιος σηματοδοτεί την άνοιξη και το τέλος του χειμώνα. Η μέρα αρχίζει σιγά-σιγά και μεγαλώνει, ο ήλιος και η θερμοκρασία ανεβαίνει ενώ τα φυτά μας ξεκινούν την πρώτη έκπτυξη των καινούριων βλαστών τους. Είναι ο μήνας που ξεκινούν εντατικά οι εργασίες στον κήπο μας.

1. Έφτασε η ώρα να μεταφέρουμε και πάλι τις γλάστρες μας σε πιο «ανοιχτά» σημεία καθώς ο κίνδυνος από τον αέρα και το ψύχος είναι πια σημαντικά περιορισμένος.

2. Είναι η κατάλληλη εποχή για μεταφυτεύσεις φυτών από γλάστρα σε άλλη γλάστρα.

3. Για όσους δεν πρόλαβαν να κλαδέψουν τα φυλλοβόλα δέντρα, τις βουκαιμβίλιες, τις τριανταφυλλιές και φυτών πρώιμου κλαδεύματος μπορούν να το κάνουν στις αρχές του μήνα. Για τα εσπεριδοειδή συνεχίζεται και τώρα το κλάδευμα με προσοχή όμως καθ’ ότι τα λουλούδια έχουν γίνει μπουμπούκια για να μην προκαλέσουμε ζημιές με το κλάδευμα στα καρποφόρα όργανα που έχουν παραμείνει πάνω στα δέντρα μας.

4. Είναι ο μήνας που αρχίζουμε ένα κάπως τακτικότερο πότισμα – χωρίς υπερβολές ωστόσο. Ο καιρός δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα ζεστός.

5. Έλεγχος του αρδευτικού συστήματος για να μπορέσει να υποστηρίξει σωστά την άρδευση των φυτών μας και του γκαζόν για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο.  Αντικατάσταση τυχόν φθαρμένων ή τρυπημένων λάστιχων.

6. Κάνουμε έναν προσεκτικό έλεγχο για να εντοπίσουμε πιθανή εμφάνιση ζιζανίων ή ασθενειών. Εάν δεν τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα θα τις βρούμε μπροστά μας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα τους επόμενους μήνες. Ιδιαίτερη προσοχή στο σκαθάρι που προσβάλει τους φοίνικες!

7. Τα οπωροφόρα και τα επεριδοειδή ψεκάζονται περιοδικά με σκευάσματα χαλκού.

8. Ένα καλό κούρεμα του γκαζόν αυτή την εποχή θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα αγριόχορτα που εγκαταστάθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο και μια λίπανση θα βοηθήσει να «ξυπνήσει» το γκαζόν.

9. Φύτευση εποχιακών φυτών κυρίως ανοιξιάτικα – καλοκαιρινά όπως πετούνιες, γκαζάνιες, διάφορα είδη μαργαριτών, αρωματικά φυτά όπως λεβάντες, λασμαρί, ρίγανη, θυμάρι, μέντα, σπατζιά, δυόσμος κλπ και γενικά ο μήνας αυτός ότι φυτέψετε ευδοκιμεί πολύ καλά χάρη στις πολύ ευνοϊκές θερμοκρασίες. Καλύτερη εποχή για φύτευση τριανταφυλλιών.

10. Φυτεύουμε πατάτες και σπέρνουμε καρότο, σπανάκι, παντζάρι, καλαμπόκι αλλά και ετήσια φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας.

11. Ιδανικός μήνας για τη συντήρηση των ξύλινων επίπλων για τον κήπο και την βεράντα μας καθώς τους επόμενους μήνες όπου οι θερμοκρασίες θ’ ανέβουν αισθητά θα πρέπει να είναι έτοιμα προς χρήση.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.