Εργασίες στον κήπο το Μάϊο!

b0ec9216-6517-4581-8c67-ed93bd5f2e7a

Μάϊος, ο μήνας με την Πρωτομαγιά, με τη φύση να πλημμυρίζει με λουλούδια χαρίζοντας το πιο όμορφο της χρώμα αλλά και άρωμα. Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία έχει ανέβει πολύ, τα φυτά, τα λουλούδια και τα δέντρα βρίσκονται πιο έντονη ανάπτυξη αυτή την περίοδο. Είναι λοιπόν ο μήνας που απαιτεί πολλές εργασίες από εμάς καθώς ο κήπος έχει ανάγκη για φροντίδα.

Πότισμα

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει και ο καιρός έχει ζεσταίνει για τα καλά. Το πότισμα πλέον γίνεται πολύ πιο τακτικό. Σχεδιάζουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι η πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη μέθοδος ποτίσματος των φυτών. Επίσης,

ξεκινάμε τη χρήση του συστήματος αυτόματου ποτίσματος τόσο στον κήπο όσο και στο μπαλκόνι, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη και πιο τακτική άρδευση των φυτών, ενώ παράλληλα αποδεσμεύουμε αρκετό προσωπικό χρόνο. Πάντως, είναι πολύ σημαντικό στο αυτόματο πότισμα να καθορίσουμε πόσο νερό θέλουν τα φυτά (διάρκεια ποτίσματος) και κάθε πότε (συχνότητα ποτίσματος) αν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν υπέροχο κήπο.

Λίπανση

Τα φυτά μας στον κήπο, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λουλούδια, μέσα στο Μάϊο, έχουν την υψηλότερη βιολογική δραστηριότητα καθώς φωτοσυνθέτουν σε πιο έντονους ρυθμούς. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ανάγκη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο πλαίσιο μας ολοκληρωμένης λίπανσης στον κήπο. Προσθέτοντας λοιπόν το κατάλληλο λίπασμα τα βοηθάμε ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

Εχθροί και Ασθένειες

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνουν, αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα προσβολών στα φύλλα μας είτε μυκητολογικά είτε εντομολογικά, στα καλλωπιστικά φυτά, στα καρποφόρα και στα οπωροκηπευτικά. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παρατηρούμε τα φυτά μας για τυχόν συμπτώματα ώστε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.

08767a60-e2c0-49c7-87f4-b3a3436594cb

Φύτευση λαχανόκηπου

Ο καταλληλότερος μήνας για τη φύτευση οπωροκηπευτικών (τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, αγγούρι, καρπούζι, πεπόνι και πολλά άλλα). Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας με σπόρο ή με έτοιμα φυτά που φτιάξαμε στο σπορείο.

Φύτευση καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών

Συνεχίζουμε τη φύτευση των ανοιξιάτικων αλλά και καλοκαιρινών εποχιακών φυτών καθώς πλέον η ποικιλία τους είναι πολύ μεγάλη. Ενώ επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αρωματόκηπο με φυτά που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας.

Γκαζόν

Αρχίζουμε πλέον το συστηματικό πότισμα του γκαζόν καθώς οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κάνοντάς το απαραίτητο ενώ παράλληλα ξεκινάμε και το τακτικό κούρεμα που είναι αναγκαίο τόσο για λόγους αισθητικής όσο, κυρίως, και για λόγους υγείας του.

Καθάρισμα φυτών

Θα πρέπει να αφαιρούμε από τα φυτά μας τόσο ετήσια όσο και πολυετή τα ξερά λουλούδια και φύλλα ώστε να βοηθήσουμε την ανάπτυξή τους.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.