Εργασίες κήπου Φεβρουαρίου!

18c8e5b4-844a-4e0d-9a28-ef5f3ba65c07

Ο Φεβρουάριος, είναι ο μήνας που αρχίζουν οι πρώτες σοβαρές εργασίες στον κήπο μας.

Παρόλο που έχει ακόμα μερικές βροχιές και παγωνιές, σίγουρα θα υπάρχουν μερικές ημέρες με καλό καιρό για να πραγματοποιήσουμε τις εργασίες αυτές και να προετοιμαστούμε για την άνοιξη.

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων

Με την προυπόθεση ότι οι θερμοκρασίες δεν θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, ξεκινάνε τα κλαδέματα. Κλαδεύουμε τα οπωροφόρα: να τους δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε αλλά και ν’ αυξήσουμε την καρποφορία τους. Επίσης κλαδεύουμε γεράνια, τριανταφυλλιές αλλά και τα αναρριχώμενα όπως μπουκαμβίλια και γιασεμί. Ακόμη, γίνεται το κλάδεμα στις ελιές για καρποφορία, μετά τη συγκομιδή, για να μειώσουμε το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας.Επίσης, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που γίνεται και το κλάδεμα στ’ αμπέλια. Πολύ σημαντικό είναι μετά το κλάδεμα να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για απολύμανση από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Λιπάνσεις

Πραγματοποιούμε λιπάνσεις στα καρποφόρα δέντρα, σε καρποφόρους θάμνους καθώς και στο αμπέλι για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα εν όψη της άνοιξης. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λίπασμα, εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών.

Φυτεύσεις- Σπορές

Ο Φεβρουάριος είναι η κατάλληλη περίοδος για να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά και βέβαια η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο δημοφιλές από αυτά. Επίσης, σπέρνουμε σπόρους λουλουδιών που θέλουμε ν’ ανθίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες (σκυλάκια, πανσέδες κλ.π.)

Ακόμη, μπορούμε να σπείρουμε σπόρους ντομάτας σε μικρά δοχεία ή γλαστράκια με στόχο τη συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού.

Τέλος, επιλέγουμε πατατόσπορο για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε πατάτες στις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας, μέσα στον Φεβρουάριο, που ο χειμώνας είναι ηπιότερος.

Πότισμα

Κι αυτό το μήνα επειδή οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αποφεύγουμε τα συχνά κι έντονα ποτίσματα εκτός από συγκεκριμένα φυτά που μπορεί να χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Χλοοτάπητας

Απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλλα. Κάνουμε επισπορά ψυχρόφιλων ειδών χλόης. Αερίζουμε το έδαφος.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.