Ιανουάριος, εργασίες κήπου!

9b6e8222-0700-4906-813e-8ba31538e541

Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που όπως και το Δεκέμβριο οι εργασίες στον κήπο μας βρίσκεται σε “ύφεση” με κύρια αιτία γι’ αυτό τις κλιματολογικές συνθήκες. Δεδομένου όμως ότι ο κήπος μας είναι ένα ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται και αυτή την περίοδο την περιποίησή του.

Πότισμα

Περιορίσουμε σημαντικά το πότισμα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των φυτών που χρειάζονται περισσότερο από το συνηθισμένο, καθώς και οι ημέρες του μήνα που έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες της εποχής (π.χ. αλκυονίδες ημέρες).

Κλάδεμα

Αρχίζουμε τα πρώτα κλαδέματα με στόχο είτε να ενισχύσουμε την ανθοφορία και καρποφορία των φυτών μας είτε να δώσουμε σε αυτά το σχήμα που επιθυμούμε (κλάδεμα διαμόρφωσης). Επίσης, αφαιρούμε τα ξερά και σπασμένα κλαδιά

Προστασία φυτών

Και αυτόν το μήνα θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των φυτών μας από το χιόνι, τον παγετό και το χαλάζι. Ακόμα, θα πρέπει τα ευαίσθητα φυτά να μετακινήσουμε σε προστατευμένες θέσεις και να χρησιμοποιήσουμε ειδικά αντιπαγωτικά τούλια-δίχτυα.

Φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών

Είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτεύσουμε γυμνόριζες τριανταφυλιές, χωρίς μπάλα χώματος από όλα τα είδη. Κατά τη φύτευσή τους καλό είναι να προσθέσουμε κοπριά και κομπόστ για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Σπορές και φυτεύσεις

Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο).

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.