Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά μας με μοσχεύματα.
Δηλάδή μπορούμε από ένα μικρό “κομμάτι” του φυτού να δημιουργήσουμε νέα φυτά. Αυτό γίνεται σε διάφορα είδη φυτών όπως αρωματικά φυτά, λεβάντα, δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι και άλλα. Ενώ επίσης μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με μοσχεύματα και φυτά όπως ο ιβίσκος, το ευώνυμο, η τριανταφυλλιά, η μολόχα, το ευώνυμο και πολλά πολλά άλλα.
Πόσα είδη μοσχευμάτων υπάρχουν?
Μόσχευμα είναι ένα κομμάτι από το μητρικό φυτό, από το οποίο θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό, γενετικά ίδιο με το μητρικό.
Τα μοσχεύματα λοιπόν ανάλογα με το χρόνο κοπής τους διακρίνονται σε:
«Μαλακά» ή «φυλλώδη»: Είναι τα μοσχεύματα που κόβουμε κατά την πρώτη περίοδο της βλαστικής ανάπτυξης των φυτών την άνοιξη, όταν οι βλαστοί είναι μαλακοί και πράσινοι από το Μάρτιο έως το Μάιο περίπου. «Σκληρά» ή «ξυλώδη»: Είναι τα μοσχεύματα που κόβουμε κατά την περίοδο του ληθάργου των φυτών και αφού αυτά έχουν πλήρως ξυλοποιηθεί από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο. «Ημίσκληρα» ή «ημιξυλώδη»: Είναι τα μοσχεύματα που κόβουμε κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου βλάστησης, όταν οι βλαστοί έχουν εν μέρει ξυλοποιηθεί και η ανάπτυξη των φυτών έχει επιβραδυνθεί από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Διαδικασία πολλαπλασιασμού
- Αρχικά, κόβουμε ένα μόσχευμα 10-15 εκατοστών, από υγιείς και δυνατούς βλαστούς, κάνοντας κάτω από το μάτι μια λεία και κάθετη τομή.
- Έπειτα βγάζουμε τα 2/3 των φύλλων του ξεκινώντας από τη βάση.
- Διατηρούμε λίγα φύλλα για να μπορεί να φωτοσυνθέτει το φυτό.
- Βρέχουμε σε νερό τη βάση του μοσχεύματος και τη βυθίζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας, τινάζοντας ελαφρά. Η ορμόνη ριζοβολίας είναι μια ουσία που βοηθά το φυτό να ριζοβολήσει. και προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Να σημειώσουμε ότι και το μέλι είναι μια φυσική ορμόνη ριζοβολίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα.
- Στη συνέχεια, αφού ανοίξουμε μια μικρή τρύπα στο χώμα με ένα μολύβι φυτεύουμε το μόσχευμα μέσα σε γλαστράκι με αφράτο χώμα (μίγμα τύρφης και άμμου) και πιέζουμε καλά το χώμα, ώστε να μην κουνιέται το μόσχευμα.
- Τα γλαστράκια αυτά τα τοποθετούμε σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον που δεν το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για να ριζώσουν τα περισσότερα μοσχεύματα είναι 21-27°C τη μέρα και 15°C τη νύχτα.
- Ποτίζουμε τα μοσχεύματα και ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα, κάθε 2 μέρες για να διατηρήσουμε μια σχετική υγρασία στο χώμα και στο περιβάλλον.
- Μετά από 2-3 μήνες, το φυτό μας θα έχει ριζώσει και θα μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.