Κότινος ένα στολίδι για τον κήπο σας!

Περιγραφή

Ο Κότινος (Cotinus coggygria) ανήκει στο γένος Cotinus, το οποίο περιέχει ένα είδος! Είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 2-3 μ. Τα φύλλα του είναι ωοειδή με στρογγυλεμένη βάση. Η πάνω επιφάνεια έχει σκούρο πράσινο χρώμα και η κάτω επιφάνεια είναι γαλαζοπράσινη. Σε νεαρή ηλικία τα φύλλα του κατά την περίοδο του φθινοπώρου αποκτούν κόκκινους χρωματισμούς. Τα άνθη του είναι κίτρινα σε ταξιανθίες που κοσμούν το φυτό το καλοκαίρι. Η ανθοφορία του διαρκεί από τον Μάϊο έως τον Ιούνιο. Ο καρπός του είναι δρύπη αρχικά πράσινη, στη συνέχεια μαύρη και γυαλιστερή. Απαντάται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ασία. Στην Ελλάδα φύεται στην ευμεσογειακή ζώνη βλάστησης.

Ο κότινος στην αρχαιότητα ήταν γνωστός σαν το στεφάνι αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν στην αρχαιότητα τους ολυμπιονίκες.

Cotinus Dummeri Grace, Tree Wigs, Garden

Φροντίδα

Ο κότινος αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, από τα τα ελαφρά αμμώδη έως και τα βαριά πηλώδη, τα οποία όμως πρέπει να στραγγίζουν καλά, διότι δεν ανέχεται τα υγρά εδάφη καθώς και αυτά που νεροκρατούν. Ανθεκτικό στο κρύο, το οποίο είναι κατάλληλο για στραγγιστικά εδάφη και προσήλιες περιοχές. Η αντοχή του στην ξηρασία είναι μεγάλη, όπως και στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. 

Χρήσεις

Ο κότινος έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία λόγω του κόκκινου χρώματος αλλά της ιδιαίτερης ανθοφορίας του. Ιδανική επιλογή γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για τη δημιουργία φραχτών και σύνθεσης βραχόκηπου.

Εχθροί και ασθένειες

Ο κότινος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση και η βερτιτσιλίωση.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.