Ας γνωρίσουμε την κορομηλιά

Η Κορομηλιά (Prunus cerasifera – Προύνος ο κερασιοφόρος) ανήκει στο γένος Prunus, στην οικογένεια των Rosaceae. Θεωρείται ότι πήρε την ονομασία της από τους καρπούς και συγκεκριμένα από τη λέξη “καρυόμηλο”, που σημαίνει μικρός καρπός με σκληρό περίβλημα (κάρυο). Στην Ελλάδα συναντάται σε δάση της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας.

Περιγραφή

Η κορομηλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο, μέτριας ανάπτυξης, με τελικό ύψος 12μ. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, πριονωτά, ανοιχτοπράσινα και χνουδωτά στην κάνω επιφάνεια. Η ανθοφορία της γίνεται στους ετήσιους βλαστούς σε ροζέτες. Τα άνθη της είναι µονήρη, δηλαδή µεµονωµένα χωρίς ταξιανθίες, λευκά ή λευκορόδινα. Η ανθοφορία του διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Μάϊο. Ο καρπός της είναι σφαιρικός, κόκκινος ή ξανθόχρωμος. Καρποφορεί αρχές καλοκαιριού και η ωρίμανση του γίνεται τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Cherry Plums, Yellow Plums, Fruit Tree

Φροντίδα

➢ Έδαφος: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμη και σε πετρώδη και με μεγάλη κλίση εδάφη. Προτιμά γόνιμα, βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί τόσο σε πεδινές, όσο και σε ορεινές περιοχές με αρκετή ηλιοφάνεια. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

➢ Θέση: Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τις προστατευμένες από δυνατούς ανέμους. Ιδανική θέση θεωρείται αυτή με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

➢ Πότισμα: Έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, κυρίως στις θερμές εποχές. Τα νεαρά φυτά, μέχρι να εγκατασταθούν στη θέση τους, έχουν ανάγκη από συχνότερα ποτίσματα. Μόλις εγκατασταθεί σε ένα μέρος είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Όμως η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες.

➢ Λίπανση: Επειδή η παραγωγικότητά του είναι μεγάλη, συστήνεται λίπανση με σύνθετα λιπάσματα αργής αποδέσμευσης, πριν και αμέσως μετά το τέλος της καρποφορίας.

Εχθροί και Ασθένειες

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν την κορομηλιά είναι η καρπόκαψα, που δημιουργεί στοές στον καρπό, ο τετράνυχος, που απομυζεί τους χυμούς από τα φύλλα και ο υπονομευτής.

Οι μυκητιάσεις προσβάλλουν συχνά την κορομηλιά και προκαλούν σάπισμα στους καρπούς και ξήρανση των δέντρων. Μολύνσεις στα δέντρα μπορεί να προκαλέσει και το βακτήριο Pseudomonas sp.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.