Συμβουλές για κάκτους και παχύφυτα!

Succulent, Plant, Cactus, Cacti, Grow

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι πλέον ένα πολύ συνηθισμένο φυτό εσωτερικού χώρου και η φροντίδα τους είναι σημαντική. Το φυσικό περιβάλλον για τους περισσότερους κάκτους και παχύφυτα είναι μια έρημος. Ως εκ τούτου, θα αναπτυχθούν καλά σε πολύ φως, καλή αποστράγγιση, υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία.

Τοποθεσία

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα ευδοκιμούν σε φωτεινές κι ηλιόλουστες θέσεις. Μια θέση με νότιο προσανατολισμό θα παρέχει καλό ηλιακό φως. Ωστόσο, προσέξτε να μην τα βάζετε σε άμεσο ηλιακό φως γιατί το έντονο φως μπορεί να κάνει τα φυτά να κιτρινίσουν.

Υπόστρωμα φύτευσης

Στο εμπόριο υπάρχουν υποστρώματα κατάλληλα για παχύφυτα και κάκτους. Αποτελούνται από τύρφη, ένα μέρος χονδρής ποταμίσιας άμμου και κοσκινισμένο φυλλόχωμα. Το μείγμα αυτό παρέχει καλό αερισμό, άριστη αποστράγγιση και εφοδιασμό θρεπτικών στοιχείων.

Πότισμα

Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι κάκτοι και τα παχύφυτα απαιτούν απειροελάχιστες ποσότητες νερού. Παρόλο που αποθηκεύουν νερό στα φύλλα και τους μίσχους τους, σίγουρα δεν θα ευδοκιμήσουν με πολύ λίγο νερό. Ποτίζετε ανά 10-15 ημέρες την περίοδο που αναπτύσσονται (τέλος άνοιξης, καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου) και πολύ πιο αραιά τον χειμώνα. Το μυστικό είναι να αφήνετε πάντα το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

Λίπανση

Η λίπανση πρέπει να γίνεται κατά την περίοδο που αναπτύσσονται και να σταματά το χειμώνα. Στο εμπόριο υπάρχουν λιπάσματα ειδικά για κάκτους και παχύφυτα. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα που να περιέχει υψηλό ποσοστό καλίου, καθώς ενισχύει τις κυτταρικές δομές και την ανθεκτικότητα των φυτών στις ασθένειες.

Μεταφύτευση

  • Πρώτα ποτίστε το φυτό και αφήστε το να στραγγίσει πριν το αφαιρέσετε προσεκτικά από την παλιά γλάστρα, τυλίγοντάς το με εφημερίδα για να αποφύγετε το τσίμπημα.
  • Αφαιρέστε το παλιό χώμα από τις ρίζες με ένα λεπτό ξυλάκι, έτσι ώστε να μην τις καταστρέψετε.
  • Τοποθετήστε το στη νέα γλάστρα και προσθέστε χώμα πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα.
  • Μην ποτίζετε για μερικές ημέρες για να αποφύγετε τη σήψη των κατεστραμμένων ριζών.
  • Η κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι την άνοιξη.

Ασθένειες και εχθροί

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα προσβάλλονται από εχθρούς και ασθένειες. Οι πιο συχνοί εχθροί τους είναι αφίδες, κοκκοειδή, θρίπες, τετράνυχοι και σαλιγκάρια, ενώ προσβάλλονται συχνά και από μύκητες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.