Γυνέριο, το δημοφιλές αγρωστώδες!

Βότανα Της Pampa

Το γυνέριο (Cortaderia selloana) είναι ένα εντυπωσιακό αγρωστώδες φυτό που παράγει μεγάλα, φτερωτά άνθη από τα τέλη του καλοκαιριού έως το χειμώνα. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Το βοτανικό όνομα του φυτού δόθηκε από τον Alexander von Humboldt το 1818, προς τιμή του βοτανολόγου και φυσιολόγου Friedrich Sellow, ο οποίος μελέτησε τη χλωρίδα της νότιας Αμερικής. Η τελευταία μεγάλη τάση στη διακόσμηση είναι τα αποξηραμένα άνθη γυνέριου (pampas grass).

Περιγραφή

Το φύλλωμά του έχει απαλό πράσινο χρώμα, που αλλάζει ελαφρά την απόχρωσή του ανάλογα με την εποχή. Τα εντυπωσιακά άνθη του σχηματίζουν μεγάλες κωνικές ταξιανθίες κι εμφανίζονται το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο. Υπάρχουν ποικιλίες που εμφανίζουν λευκά, απαλά ροζ ή κίτρινα άνθη.

Γρασίδι Παμπάς, Λουλούδια, Λευκό, Λευκή

Φροντίδα

➢ Τοποθεσία:  Αναπτύσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και προτιμά τα ελαφριά αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση.

➢ Πότισμα: Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του.

➢ Πολλαπλασιασμός: Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση. Έχει μεγάλη παραγωγικότητα σε σπόρους και κάθε φυτό μπορεί να παράγει πάνω από 1 εκατομμύριο σπόρους κατά τη διάρκεια της ζωής του.

➢ Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας του αφαιρούμε όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού, για πλούσια νέα βλάστηση την επόμενη περίοδο.

➢ Λίπανση: Καλό είναι πριν την έναρξη της ανθοφορίας να χρησιμοποιείτε ένα κοκκώδες λίπασμα αργής αποδέσμευσης για μια πλούσια ανθοφορία.

Χρήσεις

  • Κατάλληλο για χρήση σε παρτέρια και βραχόκηπους.
  • Φυτεύεται μεμονωμένα και σε συστάδες.
  • Παρουσιάζει αντοχή στην αλατότητα, γι’αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.
  • Τα αποξηραμένα του άνθη χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών.
clear glass vase

TIP

Πρέπει να προσέχουμε πως μεταχειριζόμαστε τα φύλλα του γιατί μπορούμε εύκολα να κοπούμε από αυτά!!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.