Γνωρίστε τα έντομα που προσβάλλουν την αγγουριά!

Cucumber in the garden Cucumber in the garden cucumber plants stock pictures, royalty-free photos & images

Το αγγούρι είναι ο καρπός που προέρχεται από το ετήσιο φυτό της αγγουριάς (Cucumis sativusΣικυός ο ήμερος). Ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών όπως το κολοκύθι, το καρπούζι και το πεπόνι. Η αγγουριά είναι ένα έρπων, αναρριχώμενο φυτό και καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και στα θερμοκήπια τον υπόλοιπο χρόνο. Η αγγουριά προσβάλλεται από διάφορα έντομα τα οποία εντοπίζονται στο φύλλωμα, στους βλαστούς και στα άνθη της. Γνωρίστε τα έντομα που προσβάλλουν την αγγουριά:

Λιριόμυζα

cucumber leaf damage from leaf miner worm cucumber leaf damage from leaf miner worm. Selective Focus cucumber plant insects stock pictures, royalty-free photos & images

Υπάρχουν τρία είδη της λιριόμυζας που προσβάλλουν την αγγουριά, η Liriomyza bryoniae, η Liriomyza trifoliae και η Liriomyza huldobrensis. Πρόκειται για πολύ μικρές μύγες μήκους 2mm. Το χαρακτηριστικό της προσβολής είναι οι στοές πάνω στα φύλλα τα οποία πέφτουν λόγω της μειωμένης φωτοσυνθετικής τους δραστηριότητας. Προκαλείται και έμμεση ζημιά στα φυτά αφού έτσι δημιουργούνται πύλες εισόδου για άλλα παθογόνα (πχ μύκητες).

Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων κι η ηλιοαπολύμανση του εδάφους. Επίσης, αναφέρεται ότι το όργωμα του εδάφους καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές του εντόμου, καθώς εκθέτει τις νύμφες σε αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος. Η έγκαιρη επισήμανσή του επιτυγχάνεται μόνο με την τοποθέτηση κίτρινων κολλητικών παγίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Αλευρώδεις

Cotton whitefly (Bemisia tabaci) adults and pupae on a cotton leaf underside Cotton whitefly (Bemisia tabaci) adults and pupae on a cotton leaf underside. it is an important pest of many plants bemisia tabaci stock pictures, royalty-free photos & images

Οι αλευρώδεις (Bemissia tabaci και Trialeurodes vaporiorum) προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της αγγουριάς απομυζώντας χυμούς. Παρουσιάζονται σε πυκνούς πληθυσμούς το καλοκαίρι, συνήθως από το Μάΐο μέχρι τον Οκτώβριο.

Η καταπολέμηση του είναι δύσκολη με τα γνωστά φυτοπροστατευτικά προϊόντα γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε η φυτεία επαναπροσβάλλεται. Η προστασία από τον αλευρώδη επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων τύπων διχτύων σε θερμοκήπια.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Θρίπες

Pest damaged cucumber leave caused by harmful insects, plant fungi, thrips and other diseases Pest damaged cucumber leave caused by harmful insects, plant fungi, thrips and other bacterium diseases. thrips stock pictures, royalty-free photos & images

Υπάρχουν δύο είδη θρίπων που προσβάλλουν την αγγουριά, ο θρίπας του καπνού (Thrips tabaci) και ο θρίπας της Καλιφόρνιας (Frankliniella occidentalis). Υποβαθμίζουν αρκετά την παραγωγή των φυτών και αποτελούν φορείς ιώσεων. Τα ενήλικα έντομα μυζούν χυμούς από τα φύλλα και τα άνθη κι αφήνουν τα αυγά τους πάνω σε όλα τα μαλακά μέρη του υπέργειου τμήματος (πέταλα ανθέων, φύλλα, βλαστούς), ενώ οι προνύμφες παραμένουν ακίνητες και μυζούν τους χυμούς του φυτού. Στα φύλλα στα σημεία προσβολής δημιουργούν μια γκρίζα κηλίδα.

Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η ηλιοαπολύμανση του εδάφους και η καταστροφή των υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας και των ζιζανίων (πιθανών ξενιστών).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Τετράνυχος

Sweet potato plant infected red spider mite Sweet potato plant infected of red spider mite tetranychus plant stock pictures, royalty-free photos & images

Υπάρχουν δύο είδη τετρανύχων που προσβάλλουν την αγγουριά είναι οι Tetranychus urticae και Tetranychus turkestani. Κάθε θηλυκό εναποθέτει 50-90 αυγά. Η διάρκεια ζωής του είναι 7-30 ημέρες. Οι αποικίες σχηματίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων όπου δημιουργούνται ελαφρά σταχτιές κηλίδες. Τα άνθη και οι νεαρές βλαστήσεις δεν προσβάλλονται συνήθως. Στις περιπτώσεις όμως που αναπτυχθούν μεγάλοι πληθυσμοί τότε μπορεί να προκαλέσουν κακή ανάπτυξη των φυτών, παραμόρφωση των φύλλων και πρόωρη ωρίμανση των καρπών.

Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων κι η απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών. Επίσης το βαθύ όργωμα πριν την έναρξη της καλλιέργειας καταστρέφει τις διαχειμάζουσες μορφές των τετρανύχων. Τέλος, στα προληπτικά μέτρα ανήκουν η αύξηση της απόστασης μεταξύ των φυτών για καλύτερο αερισμό, η καταστροφή των ζιζανίων γύρω από την καλλιέργεια και ο συχνός έλεγχος της καλλιέργειας στα σημεία που εντοπίζονται οι προσβολές.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Αφίδες

Myzus persicae, known as the green peach aphid or the peach-potato aphid, is a small green aphid pest of peach, beet and potato crops. It is a vector of viruses causing plant diseases. Myzus persicae, known as the green peach aphid or the peach-potato aphid, is a small green aphid pest of peach, beet and potato crops. It is a vector of viruses causing plant diseases. Myzus persicae stock pictures, royalty-free photos & images

Υπάρχουν 3 είδη αφίδων που προσβάλλουν την αγγουριά, η πράσινη αφίδα της ροδακινιάς (Myzus persicae) , η ροζ αφίδα της πατάτας (Macrosiphum euphorbiae) και η Aulacorthum solani. Οι προσβολές ξεκινούν από το Μάϊο με τα πτερωτά άτομα του εντόμου. Τα έντομα αναπτύσσουν πολύ γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, όπου μυζούν τους χυμούς και προκαλούν συστροφή των φύλλων. Τα φύλλα ξηραίνονται κι αναπτύσσεται καπνιά πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα που εκκρίνουν τα έντομα στα φύλλα. Το κύριο πρόβλημα που δημιουργεί η καπνιά στα φύλλα είναι η μείωση της φωτοσυνθετικής τους δραστηριότητας.

Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η χρήση κίτρινων κολλητικών παγίδων κι η αφαίρεση των προσβεβλημένων βλαστών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Νηματώδεις

Ascariasis is a disease caused by the parasitic roundworm Ascaris lumbricoides for education in laboratories. Ascariasis is a disease caused by the parasitic roundworm Ascaris lumbricoides for education in laboratories. Nematoda stock pictures, royalty-free photos & images

Οι νηματώδεις είναι μικροσκοπικοί σκώληκες με μήκος 0,15cm, που από το έδαφος εισέρχονται στις ρίζες του φυτού. Τα θηλυκά άτομα δημιουργούν όγκους πάνω στις ρίζες μέσα στους οποίους σχηματίζουν τις ωοτοκίες τους. Ο βιολογικός κύκλος τους κρατάει 15-21 ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες. Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης είναι θερμοκρασία εδάφους 25-28oC και υψηλή εδαφική υγρασία.

Ως προληπτικά μέτρα αναφέρονται η ηλιοαπολύμανση κι η αμειψισπορά με φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών ( λάχανο, κουνουπίδι, κ.ά) ή στα βολβώδη λαχανικά (σκόρδο, πράσο, κρεμμύδι κ.α.).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.