Προσβολή φυτών από αλευρώδη…

36bf33b0-f5bc-4b95-8e6d-947192ee7a6c

Αλευρώδεις ονομάζουμε τα είδη των εντόμων που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνούπια ή μυγάκια. Είναι έντομο που προσβάλει πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικός εχθρός σε καλλιέργειες θερμοκηπίου, της τομάτας, του αγγουριού, πιπεριάς. Επίσης κάποια είδη είναι πολλοί σοβαροί εχθροί των εσπεριδοειδών, στα καλλωπιστικά είναι εχθρός της φούξιας, της αζαλέας, της τριανταφυλλιάς κ.α.

Μορφολογία εντόμου

Ανήκουν στην οικογένεια Aleyrodidae.

Τα πιο κοινά είναι:

  • Aleurothrixus floccosus με κοινή ονομασία εριώδης αλευρώδης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε εσπεριδοειδή
  • Trialeurodes vaporariorum με κοινή ονομασία τριαλευρώδης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε θερμοκήπια στην τομάτα, πιπεριά, αγγουριά κ.α
  • Dialeurodes citri με κοινή ονομασία διαλευρώδης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε εσπεριδοειδή
e20a1170-64d9-4dac-91ba-2394ddb6f198

Το έντομο περνάει από διάφορα στάδια (αυγό, προνύμφη, νύμφη) μέχρι την ενήλικη πτερωτή μορφή του. Διακρίνεται από τους άλλους αλευρώδεις γιατί οι νύμφες του δηλαδή η ακίνητη μορφή του είναι μαύρου χρώματος με αγκαθωτές απολήξεις και περιβάλλεται από ζώνη λευκού χρώματος. Επιπλέον το σώμα τους καλύπτεται από λευκές κηρώδεις εκκρίσεις. Τα ενήλικα πτερωτά άτομα έχουν σώμα περίπου 1,5 με 2 mm και εναποθέτουν τα αυγά τους στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και όταν ενοχληθούν πετάνε.

Συνήθως εντοπίζονται σε ομάδες σπάνια θα δούμε μεμονωμένα έντομα. Σε πολλά είδη εντοπίζονται κυρίως στην κάτω πλευρά του φύλλου. Έχουν πολλές γενεές στην διάρκεια του χρόνου όπου και αλληλοκαλύπτονται, και όταν ευνοούν οι συνθήκες ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να είναι και 20-30 ημέρες αναλόγως το είδος και την θερμοκρασία. Το κάθε έντομο γεννά 100-500 απογόνους αναλόγως το είδος και τα βρίσκουμε κυρίως στην κάτω πλευρά του φύλλου.

afbdc7e1-51f3-4392-adfe-44ae13d771f9

Ζημιές που προκαλούν

Είναι έντομά μυζητικά που προκαλούν πολλές άμεσες και έμμεσες βλάβες στα φυτά. Οι αλευρώδεις μυζούν τα φυτά μας τόσο στο φύλλο, στο στέλεχος, στο άνθος και στον καρπό, (αυτό εξαρτάται από το είδος του αλευρώδη). Τα άμεσα συμπτώματα που προκαλούν από την μύζηση των χυμών, χάνουν την σπαργή τους τα φυτά και έχουμε κιτρινίσματα φύλλων συστροφή φύλλων, μαράνσεις, πτώσεις ανθέων, πτώσεις καρπών, παραμορφώσεις καρπών και γενικότερα έχουμε αδύναμα φυτά. Τα έμμεσα συμπτώματα, προκαλούνται από τα μελιτώδη αποχωρήματά τους, καθώς δημιουργείται τέτοιο περιβάλλον για πληθώρα μυκητολογικών ασθενειών όπως της καπνίας. Επίσης είναι φορέας ασθενειών (ιώσεων) σε πολλές καλλιέργειες.

Καταπολέμηση

Βιολογική καταπολέμηση

Η καταπολέμηση του αλευρώδη με βιολογικό τρόπο μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Νερό
  • Νερό και σαπούνι, σε αναλογία 1 λίτρο νερό και 1 ή 2 κουταλιές υγρό σαπούνι.
  • Νερό, οινόπνευμα και σαπούνι, σε αναλογία 1 λίτρο νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Και επαναλαμβάνουμε 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Χρήση ωφέλιμων εντόμων. Προσέλκυση ή αγορά εντόμων που καταπολεμούν τον αλευρώδη. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικούς έτσι ώστε να προμηθευτούμε το καταλληλότερο έντομο για το είδος αλευρώδη που θέλουμε να καταπολεμήσουμε.
  • Κολλώδεις παγίδες

Χημική καταπολέμησηΥπάρχουν διάφοροι τύποι των συγκεκριμένων εντομοκτόνων που μπορούν να χρησιμοποηθούν. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ανθεκτικότητα του εντόμου στα διάφορα σκευάσματα, η επιτυχία λοιπόν του εντομοκτόνου δεν είναι εγγυημένη.Τέλος, πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν πολλές αλλαγές στα σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσουμε ώσπου να βρούμε αυτό που χρειάζεται ενώ αν χρησιμοποιούμε μονίμως ένα συγκεκριμένο θα παρατηρήσουμε πολύ σύντομα ανθεκτικότητα σε αυτό.

23762d11-76f6-441d-a44f-78792cb9cc19
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.