Βάκιλλος Θουριγγίας, βιολογικό εντομοκτόνο!

14e4643b-1380-4bd4-b5d3-7ac27182b9a8

Τί είναι ο Βάκιλος Θουριγγίας?

Ο βάκιλος Θουριγγίας, με επιστημονική ονομασία Bacillus thuringiensis, είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που το συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία και στην κηποτεχνία. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο από βιοκαλλιεργητές, όσο και από συμβατικούς καλλιεργητές για την οικολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών σε διάφορα φυτά.

Ο βάκιλος Θουριγγίας παράγει σπόρια και κρυστάλλους πρωτεΐνης, τα οποία αφομοιώνουν οι κάμπιες. Μετά από μερικές ώρες, αφού οι κάμπιες αφομοιώσουν το βακτήριο του βάκιλου, σταματάνε να τρώνε και πεθαίνουν από ασιτία μέσα σε 2-3 μέρες.

Ποιους εχθρούς καταπολεμά?

Καταπολεμά προνύμφες εντόμων. Πολύ αποτελεσματικό για τις φυλλοφάγες κάμπιες (πιερίδα) στο λάχανο, στο κουνουπίδι και το μπρόκολο. Είναι πολύ δραστικό επίσης και κατά των μυρμηγκιών σε καλλωπιστικά και ανθοφόρα φυτά. Συστήνεται επίσης προλήπτικά και κατασταλτικά για την καταπολέμηση της τούτας της τομάτας (Tuta absoluta). Επίσης, δρα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας σε οπωροφόρα δέντρα όπως βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, αλλά ακόμη σε τριανταφυλλιές και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά.

196459dd-de65-42da-ac8b-dd12e7f2248c

Σε τι μορφές υπάρχει στο εμπόριο και πως εφαρμόζετε?

Κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε ως σκόνη επίπασης για σκόνισμα πάνω στα φύλλα και στους καρπούς, είτε ως βρέξιμους κόκκους, είτε ως υγρό για ψεκασμό των φυτών. Οι συχνές επαναλήψεις της εφαρμογής του βάκιλου Θουριγγίας, κάθε 7-10 μέρες πάνω στα φυτά, είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κάμπιας.

Τι υπολλειματικότητα έχει στα φυτά μου?

Καθώς ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο, όταν εφαρμόζεται στα λαχανικά, επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του ακόμη και την ημέρα της συγκομιδής, καθώς δεν έχει καμία τοξικότητα.

Συνεπώς, ο βάκιλος είναι ένα απαραίτητο “όπλο”, για να καλλιεργήσουμε βιολογικά και αποτελεσματικά στον κήπο μας.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.