Το σμέουρο (Rubus ideaus) γνωστό και ως φραμπουάζ (framboise) ή red raspberry είναι ένας άγριος, πολυετής κι αυτοφυούμενος θάμνος, ο οποίος παράγει κόκκινους, μικρούς κι εύγευστους καρπούς. Η ανθοφορία του ξεκινάει από την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τα άνθη του έχουν λευκό χρώμα και τα φύλλα του είναι σύνθετα πτεροειδή κι οδοντωτά με την κάτω πευρά του φύλλου να είναι καλυμμένη με χνούδι.
Συστατικά του σμέουρου
Το σμέουρο είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β3, C, D και Ε, ελλαγικό οξύ, κάλιο, σιδήρο, ασβεστίο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και φλαβονοειδή. Καταναλώνοντας περίπου 100 γρ., καλύπτεται το 50% της ημερησίας δόσης σε βιταμίνη C.
Τα μέρη του σμέουρο που μπορούν να καταναλωθούν είναι οι καρποί, αλλά και τα φύλλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατάπλασμα σε μικρές πληγές και εγκαύματα και ως αφέψημα, σε περίπτωση κοιλιακών διαταραχών.
Τα οφέλη του σμέουρου στην υγεία
Το σμέουρο είναι ένας καρπός με πλούσια διατροφική αξία για την υγεία μας.
- Το κάλιο το οποίο περιέχει βοηθάει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδά, όπως και στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι ουσιαστική για την σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος. Οπότε συμβάλλει στην αναδόμηση της επιδερμίδας.
- Επίσης περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι αναγκαίο για την υγεία των οστών και του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
- Το ελλαγικό οξύ, που περιέχουν τα σμέουρα φέρεται να δρα ανασταλτικά σε παραγωγή ενζύμων που προκαλούν φλεγμονές κι επίσης δρα ευεργετικά στην καταπολέμηση πεπτικών διαταραχών, όπως το πεπτικό έλκος.
Ασθένειες και εχθροί
Το σμέουρο προσβάλλεται από ένα λεπιδόπτερο έντομο που λέγεται βλαστορύκτης ή ριζορύκτης των σμέουρων (Bembecia hylaeiformis). Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή αφού έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους βλαστούς. Το κύριο σύμπτωμα είναι η ακαρπία του φυτού. Ένα ακόμη έντομο που προσβάλλει το σμέουρο είναι το μυγάκι του φλοιού του σμέουρου (Thomasiniana theobaldi). Το έντομο αυτό προκαλεί ρωγμές στον φλοιό, οι οποίες μετατρέπονται σε έλκη. Τέλος, υπάρχει και το σκαθάρι του σμέουρου που προσβάλλει φύλλα, άνθη και καρπούς και μειώνει σημαντικά την καρποφορία του φυτού.
Οι ασθένειες του σμέουρου ποικίλουν καθώς προσβάλλεται από μεγάλο αριθμό μυκήτων (ωίδιο, σκωρίαση, φυτοφθόρα), βακτηρίων και ιών. Συστήνεται η προμήθεια υγιών φυτών, η καλή μεταχείριση του φυλλώματος, το αραίωμα των βλαστών, η αποφυγή δημιουργίας πληγών στο φυτό και η αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.