Απωθήστε φυσικά τα κουνούπια!

Aedes mosquito sucking blood Aedes mosquito sucking blood mosquito stock pictures, royalty-free photos & images

Με την είσοδο του καλοκαιριού όλο και περισσότερο απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας στους εξωτερικούς χώρους, στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Όμως, δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους κουνούπια κι έτσι αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε διάφορες λύσεις με απωθητικά και χημικά σπρέι.

Εάν δεν θέλετε να καταφύγετε σε τέτοιες λύσεις και να επιβαρύνετε τον κήπο σας και τον εαυτό σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε μερικά φυτά που η παρουσία τους αλλά κυρίως η μυρωδιά τους λειτουργούν απωθητικά για τα κουνούπια. Μπορείτε να τα φυτέψετε κοντά στην πόρτα ή σε χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι καθαρά απωθητική και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χημικές μεθόδους.

Τα φυτά που έχουν έντονη απωθητική δράση σε κουνούπια

green leaves in macro lens

Βασιλικός

Η έντονη μυρωδιά που εκπέμπουν τα φύλλα του βασιλικού είναι αυτό που κρατά τα κουνούπια μακριά. Μπορείτε να τον φυτέψετε σε γλάστρες ή στον κήπο. Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι και τους βοριάδες για να διατηρήσει το πλούσιο καταπράσινο φύλλωμά του και να έχει καλή ανάπτυξη. Καλό είναι να αφαιρείτε τα άνθη του όταν τελειώνει η ανθοφορία τους ώστε να είναι τα φυτά εύρωστα.

Tip: Δοκιμάστε να κόψετε μερικά φύλλα βασιλικού και να τα τρίψετε στο δέρμα σας, ώστε να μη σας επιτεθούν τα κουνούπια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό, δείτε εδώ:

Closeup of orange marigold flowers and foliage Orange marigold flowers. marigold plant stock pictures, royalty-free photos & images

Κατιφές

Κάνει εντυπωσιακά πορτοκαλί, κόκκινα ή κίτρινα λουλούδια ανάλογα με την ποικιλία. Η ανθοφορία διαρκεί από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο. Τα φύλλα του κατιφέ είναι σύνθετα, σκουροπράσινα με χαρακτηριστική οσμή, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, μίας ουσίας που χρησιμοποιείται στην κατασκευή φυτοφαρμάκων. Αυτή είναι υπεύθυνη για την απωθητική του ιδιότητα ενάντια στα κουνούπια. Ευδοκιμεί σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό, δείτε εδώ:

https://www.garden-for-all.com/post/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9.
Lemon-scented geranium Pelargonium crispum the lemon-scented geranium in a garden pelargonium crispum stock pictures, royalty-free photos & images

Αρμπαρόριζα ή Πελαργόρνιο

Θεωρείται πως έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες, καθώς ανήκει στην κατηγορία των φυτών Citronella, των λεγόμενων και “αντικουνουπικών”. Ανθεκτικό σε ξηροθεμικές συνθήκες, σε άγονα εδάφη και κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες και σε βραχόκηπους. Την άνοιξη και το καλοκαίρι εμφανίζονται άνθη μικρά, λιλά χρώματος, σε ταξιανθίες.  Τα φύλλα του είναι γκριζοπράσινα, με τάση να κρεμούν προς τα κάτω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό, δείτε εδώ:

https://www.garden-for-all.com/post/%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE
Lemon verbena Lemon verbena - Aloysia triphylla, Lippia citirodora, Aloysia citriodora, Aloysia citrodora verbena stock pictures, royalty-free photos & images

Λουίζα

Θάμνος φυλλοβόλος με φύλλα λογχοειδή, ανοιχτοπράσινα, που αναδίδουν έντονο άρωμα λεμονιού κάνοντας το αντιπαθητικό προς τα κουνούπια. Ανθίζει από Μάιο έως Aύγουστο, με άνθη λευκά, μικρά σε επάκριες ταξιανθίες. Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά αλλά χρησιμοποιείται και στην κηποτεχνία για μεμονωμένες φυτεύσεις ή βραχόκηπους. Προτιμά περιοχές ήπιου κλίματος, θέσεις ηλιόλουστες και εδάφη γόνιμα και υγρά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό, δείτε εδώ:

https://www.garden-for-all.com/post/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%B6%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF…
Sage Plant Sage Plant sage stock pictures, royalty-free photos & images

Φασκόμηλο

Αρωματικό φυτό, αργής ανάπτυξης, με τελικό ύψος τα 70-80cm. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα με έντονο άρωμα, πλούσια σε αιθέρια έλαια. Στην κηποτεχνία προτιμάται στη φύτευση βραχόκηπων και στην δημιουργία ανθισμένων νησίδων. Ανθοφορεί την άνοιξη και το καλοκαίρι με άνθη γαλάζιου-μώβ χρώματος, πολύ εντυπωσιακά. Ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό, δείτε εδώ:

https://www.garden-for-all.com/post/%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BF
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.