Post Views: 3.726
Ο τυφλοπόντικας είναι τρωκτικό με μικρά μάτια που καλύπτονται από επιδερμίδα οπότε η όρασή του δεν είναι τόσο καλή και διακρίνει απλά το φως από το σκοτάδι. Την αδυναμία του αυτή όμως υπερκαλύπτει η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη του όσφρηση. Ο τυφλοπόντικας μπορεί όταν θα μυρίσει το γεύμα του να αντιληφθεί προς τα πού να κινηθεί για να το βρει. Ζει κάτω από τη γη σε στενές στοές τις οποίες ανοίγει χάρη στο σώμα του το οποίο είναι φτιαγμένο για αυτό ακριβώς το σκοπό: παχύ και ισχυρό σώμα με λεπτό τρίχωμα, κοντή ουρά, κωνικό ρύγχος, δυνατά, πλατιά και σε σχήμα φτυαριού πόδια με νύχια. Το δίκτυο των στοών που διανοίγει μπορεί να φτάσει τα αρκετές εκατοντάδες μέτρα.
Τί προβλήματα δημιουργεί στον κήπο μας?
Ο τυφλοπόντικας ανοίγει ταχύτατα στοές και τρύπες στην προσπάθεια του να βρει τροφή. Οι στοές που ανοίγει είναι έως 150 εκατοστά κάτω από το έδαφος και έτσι κόβονται οι ρίζες από τα φυτά μας. Μεγάλα προβλήματα δημιουργεί σε γκαζόν ανοίγοντας τρύπες αλλά και στις καλλιέργειες των λαχανικών.
Πως μπορούμε να τους απωθήσουμε από τον κήπο?
Με φυσικό τρόπο μπορούν να απωθηθούν:
- Με συσκευές που εκπέμπουν υπέρηχους. Οι τυφλοπόντικες είναι ευαίσθητοι στους ήχους.
- Παγίδες τούνελ, τα οποία τοποθετούνται σε κάποιο τούνελ αφού βρούμε φρέσκους σωρούς χώματος και τις βάζουμε σε βαθιά τούνελ. Μπορείτε να φτιάξετε και αυτοσχέδια παγίδα.
- Σε βροχερό Απρίλιο οι τυφλοπόντικες πνίγονται και ελέγχεται ο πληθυσμός τους πολλές φορές φυσικά.
- Μπορείτε να πηγαίνετε το πρωί και βρείτε τις φρέσκες τρύπες και αρχίστε να σκάβετε στους φρέσκους λάκκους, πιθανόν να τους βγάλετε ζωντανούς και μεταφέρετε τους κάπου μακριά που να μην ενοχλούν.
Όπως και να έχει ο τυφλοπόντικας δε θα φύγει τόσο εύκολα και ότι θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και υπομονή τόσο για το κλείσιμο των τρυπών που εκείνος ανοίξει όσο και για την απομάκρυνσή του.