Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος φυτού;

1b972bc4-1a57-4654-9684-7fef86d8260d

Όταν πάμε σε ένα φυτώριο εντυπωσιαζόμαστε από τη μεγάλη ποικιλία των φυτών με διαφορετικά σχήματα, χρώματα και μεγέθη και πολλές φορές μπορεί να επιλέξουμε λάθος ένα φυτό. Έτσι αυτό που πρέπει πρώτα να κάνουμε είναι να μπούμε λίγο στη θέση του φυτού. Δηλαδή, τί είναι αυτό το φυτό, σε ποια μέρη ευδοκιμεί, τί θέσεις προτιμά, για ποιο σκοπό το θέλουμε, πόση φροντίδα χρειάζεται από εμάς.

Για το λόγο αυτό πριν διαλέξουμε ένα φυτό για τον κήπο ή τη βεράντα υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε:

  • Τα φυτά ευδοκιμούν σε περιοχές που επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο φυτό. Πχ. Οι βοκαμβίλλιες είναι πανέμορφα φυτά όμως είναι ευπαθείς στο κρύο, όταν σε κάποιες περιοχές οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές τότε αυτές θα παγώσουν, εκτός και αν τις καλύψουμε με ειδικό αντιπαγετικό πανί.
  • Ακόμη, θα πρέπει να εκτίμησουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον κήπο ή στη βεράντα μας (σκιά από κτίρια, προσανατολισμός, ηλιοφάνεια κλπ.). Όσο και να μας «μαγέψει» ένας ανθισμένος κάκτος με τα εντυπωσιακά του λουλούδια, δεν μπορούμε να τον αγοράσουμε αν έχουμε ένα σκιερό, βορεινό μπαλκόνι. Αν πάλι έχουμε ανατολικό μπαλκόνι δεν θα αγοράσουμε καμέλια, που θα προτιμούσε μια βορεινή θέση και θα ταλαιπωρηθεί από τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι.
865d524a-13e9-43b2-bc52-ac878045e4f1

  • Πολύ σημαντικό είναι επίσης η σωστή τοποθέτησή του στο χώρο και από άποψη αισθητικής αλλά και χρησιμότητας. Δηλαδή, καλό είναι η επιλογή φυτών να γίνεται ανάλογα με τη μορφή, τα χρώματα και το τελικό τους μέγεθος έτσι ώστε να δημιουργούνται εναλλαγές εικόνων στο χώρο και να διατηρείται ο χώρος ενδιαφέρον όλες τις εποχές του χρόνου. Ακόμη, θα πρέπει να αναλογιστούμε το τελικό μέγεθος του φυτού καθώς και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αγκάθια και μυτερά φύλλα. Θα είναι επικίνδυνο πχ να βάλουμε τριανταφυλλιές στον κήπο μας όταν έχουμε μικρά παιδιά που τον απολαμβάνουν παίζοντας.
  • Ένα άλλο θέμα που χρειάζεται να σκεφτούμε είναι ο διαθέσιμος χρόνος για τη φροντίδα του. Υπάρχουν ορισμένα φυτά που έχουν αυξημένες ανάγκες και θα χρειαστούν να ασχοληθούμε μαζί τους περισσότερο χρόνο.
  • Τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό είναι και ο υπολογισμός του κόστους προμήθειας των φυτών ανάλογα με το είδος και το αρχικό μέγεθος.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.