Τι είναι τα γυμνόριζα φυτά;

e743f393-61ff-4972-8e5a-a2ced76b9c0d

Τί είναι τα γυμνόριζα φυτά?

Τα γυμνόριζα φυτά είναι φυτά που πωλούνται σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα την περίοδο του χειμώνα και διαθέτουν γυμνό ριζικό σύστημα. Τα φυτά αυτά μπορεί να είνα:

  1. φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως, μηλιά, αχλαδιά, βερυκοκιά, δαμασκηνιά κ.α.
  2. καρποφόροι θάμνοι όπως, μύρτιλο, βατόμουρο, φραγκοστάφυλο κ.α.
  3. καλλωπιστικά φυτά όπως, τριανταφυλλιά, αμπέλι κ.α.

Όταν τα φυτά φτάσουν ενός ή και δύο ετών απομακρύνονται από το έδαφος και απογυμνώνονται από το χώμα τους με ειδικό τρόπο. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε συνθήκες υγρασίας για μια τουλάχιστον μέρα, ούτως ώστε να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε μέρος χρειαστεί. Τα γυμνόριζα φυτά επιβιώνουν για αρκετό διάστημα, καθώς έχουν πέσει τα φύλλα τους και βρίσκονται σε φάση ληθάργου και δεν έχουν ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Το μόνο που χρειάζονται είναι να μην στεγνώσουν οι ρίζες τους από την έκθεση τους στον αέρα. Για το λόγο αυτό, τα συντηρούν στα σημεία πώλησης μέσα σε μεγάλες γλάστρες με άμμο, όπου κάπου κάπου ρίχνουν λίγο νερό.

Σε τί διαφέρουν με τα υπόλοιπα φυτά?

Η διαφορά τους με τα φυτά σε γλάστρα είναι ότι τα γυμνόριζα φυτά τα αγοράζουμε με μπάλα χώματος, η ρίζα τους δεν περιβάλλεται από χώμα και τα φυτεύουμε πριν την άνοιξη, ώστε στη συνέχεια να ριζώσουν και να μας δώσουν φύλλα και ανθοφορία.

Ποια πλεονεκτήματα μας προσφέρουν?

Τα πλεονεκτήματα της γυμνόριζης φύτευσης έγκειται αρχικά στο χαμηλότερο κόστος αγοράς, καθώς μπορείς να αγοράσεις μεγαλύτερα σε μέγεθος φυτά σε πολύ καλύτερη τιμή και στην ευκολότερη μεταφορά τους. Επίσης, τα φυτά αυτά δεν χρειάζονται άμεσα πότισμα μετά την εγκατάσταση τους στον κήπο, καθώς οι ανάγκες τους για νερό καλύπτονται από τις χειμωνιάτικες βροχές. Βέβαια αν δεν υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις θα χρειαστεί να τα ποτίσουμε. Τέλος, ο λάκκος που ανοίξουμε για τη φύτευσή τους θα είναι πολύ μικρότερος συγκριτικά με το αν φυτεύαμε φυτό με μπάλα χώματος.

Έχουν μειονεκτήματα?

Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι ότι λόγω της πολυήμερης έκθεσης του στις καιρικές συνθήκες και της ευαισθησίας του ριζικού συστήματος, υπάρχει μεγάλο ρίσκο απώλειας των φυτών.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.