Συμβουλές για το σωστό κλάδεμα

502e9165-d08c-40a6-bd77-7ee0c9805d2e

Το κλάδεμα είναι μια πολύ σημαντική εργασία κατά την οποία αφαιρούμε τμημάτων βλάστων των φυτών με τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να ρυθμιστεί η ανάπτυξήξ τους, η παραγωγή νέων ανθέων και καρπών, να γίνουν πιο δυνατά, πιο ζωηρά και υγιή.

Πότε γίνεται το κλάδεμα?

Η εποχή του κλαδέματος εξαρτάται από τον τύπο του φυτού αλλά και από το κλίμα της κάθε περιοχής. Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης, που οι λειτουργίες ανάπτυξης των φυτών ελαχιστοποιούνται. Καλό είναι να γίνονται την εποχή που τελειώνει η περίοδος του ληθάργου (μέσα Φεβρουαρίου) και πριν αρχίσει η νέα βλάστηση.

Βέβαια υπάρχουν φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα όπως η τσιντόνια, η φορσύθια, τα οποία δεν κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Άλλα είδη, όπως η αγγελική, έχουν ανάγκη κλαδέματος ανανέωσης κάθε δύο ή τρία χρόνια. Γενικότερα, τα φυλλοβόλα φυτά τα κλαδεύουμε το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά.).

Είδη κλαδέματος

Ανάλογα με το σκοπό που θέλουμε να επιτελέσουν τα κλαδέματα διακρίνονται σε:

Κλάδεμα μόρφωσης: εφαρμόζεται σε νεαρά φυτά και δέντρα με σκοπό να φτιαχτεί ο “σκελετός” του φυτού από τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Κλάδεμα ανθοφορίας: εφαρμόζεται με σκοπό την έκπτυξη περισσότερων ανθοφόρων οφθαλμών.

Κλάδεμα καρποφορίας: το κλάδεμα αυτό εφαρμόζεται κυρίως σε καρποφόρα δέντρα με σκοπό την αύξηση της παραγωγής.

Κλάδεμα σχήματος: σε αυτήν την κατηγορία οι κινήσεις μας γίνονται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αφαιρούμε δηλαδή βλαστούς ανάλογα με το σχήμα της κόμης που θέλουμε να επιτύχουμε.

Κλάδεμα ανανέωσης: εφαρμόζεται για την αφαίρεση ξερών και διασταυρωμένων κλαδιών που δεν αφήνουν να εισέλθει το ηλιακό φως αλλά και δεν γίνεται και σωστός αερισμός.

Κλάδεμα αναγέννησης: είναι ο πιο αυστηρός τύπος κλαδέματος και αποσκοπεί σε πλήρη ανανέωση του σκελετού της κόμης του δέντρου και επιτυγχάνεται με καρατόμηση βραχιόνων 20-30 cm από το σημείο εκπτυξης τους. Γίνεται κυρίως σε γέρικα καταβεβλημένα ή άρρωστα δέντρα ή φυτά.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά το κλάδεμα

— Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά που θέλουμε να κόψουμε με τα χέρια, ούτε τα κόβουμε με φθαρμένα εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.

— Χρησιμοποιούμε πάντα εργαλεία καλής ποιότητας για λείες τομές, τα οποία φροντίζουμε να είναι πάντα καθαρά.

— Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.

— Ενώ τα άρρωστα κλαδιά πρέπει να αφαιρούνται από τη βάση τους.

— Οι τομές του κλαδέματος θα πρέπει να γίνονται πλάγια με κλίση 45 μοίρες αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό (μάτι) που διατηρούμε στο κλαδί που κόβουμε.

— Απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.

— Χρησιμοποιούμε αλοιφή επούλωσης πληγών για να εμποδίσουμε την υγρασία και τις ασθένειες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.