Κάθε καλοκαίρι οι τομάτες πλήττονται από μια σοβαρή πάθηση τη ξηρή κορυφή ή ξηρή σήψη ή τάπωμα. Είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί σημαντικές ζημιές στην τομάτα και λιγότερο στις πιπεριές.
Που οφείλεται?
Η ξηρή κορυφή στην τομάτα οφείλεται σε τροφοπενία σε ασβέστιο, που προκαλείται είτε από έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος είτε από αδυναμία απορρόφησης του ασβεστίου από τα ίδια τα φυτά. Σε αυτήν την αιτία συντελεί το ακανόνιστο πότισμα, τα εδάφη που αποστραγγίζουν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, τα εδάφη με υψηλή αλατότητα, σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού.
Τι ζημιές προκαλεί?
Η προσβολή των φυτών από ξηρή σήψη αρχίζει με την εμφάνιση κυκλικών ή στενόμακρων, υδατωδών ή ελαιωδών περιοχών στους καρπούς που μοιάζουν με κηλίδες. Στη συνέχεια, οι κηλίδες αυτές αυξάνονται σε μέγεθος και έχουν έντονο καστανόμαυρο χρώμα με δερματώδη υφή. Καθώς ωριμάζει ο καρπός προσβάλλεται από μύκητες και σαπίζει.
Η προσβολή της ξηρής κορυφής εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού της ντομάτας, στα πλαϊνά μέρη των καρπών της πιπεριάς και στην άκρη του καρπού του καρπουζιού.
Πως αντιμετωπίζεται?
— Βελτίωση του χώματος με προσθήκη ασβεστίου πτιν από τη φύτευση των φυτών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ρποσθήκη λιπάσματος ασβεστίου είτε με μαρμαρόσκονη που είναι πηγή ασβεστίου. Αν θέλουμε επίσης πολύ αποτελεσματικοί είναι οι διαφυλλικοί ψεκασμοί με υγρό λίπασμα ασβεστίου ανά 15 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά απορροφούν πιο άμεσα το ασβέστιο μειώνοντας την επέκταση της προσβολής.
— Θα πρέπει να αποφεύγονται τα ακανόνιστα ποτίσματα καθώς οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους που επιτείνουν σημαντικά το πρόβλημα της ξηρής κορυφής. Το αυτόματο πότισμα να ποτίζει συγκεκριμένη ώρα της μέρας με συγκεκριμένη ποσότητα νερού.
— Περιορισμός στη χρήση λιπασμάτων που περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, άζωτο και αμμωνία.
— Σκίαση των φυτών με δίχτυ για προστασία από τον ήλιο σκίασης 45%, ώστε να μειωθεί οι επιφανειακή θερμοκρασία στο φύλλωμα και στους καρπούς.