Τηλέγραφος, τροπικό καλλωπιστικό φυτό!

16ca1dc1-5ca4-4724-b6b9-f08088186f47

Περιγραφή φυτού

Ο Τηλέγραφος (Tradescantia pallida) είναι ένα φυτό που με το εντυπωσιακό του χρώμα δεν μένει απαρατήρητο, από την οικογένεια Commelinaceae. Είναι ένα τροπικό, αειθαλές, πολυετές, αναρριχώμενο φυτό, με καταγωγή από τις ακτές του κόλπου του Μεξικού. Διακρίνεται από επιμήκη, μυτερά φύλλα κόκκινου ή μοβ χρώματος. Παρουσιάζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης έως και τα τέλη του φθινοπώρου σχηματίζοντας μικρά άνθη λευκού, ροζ ή μοβ χρώματος τα οποία έχουν τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς.

Φροντίδα- Συνθήκες ανάπτυξης φυτού

Ο τηλέγραφος χρειάζεται ένα ελαφρύ μίγμα τύρφης και περλίτη, με καλό αερισμό και αποστράγγιση. Ο τηλέγραφος δεν χρειάζεται πολύ φως και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Ένα σημείο ημισκιερό με 2-3 ώρες απευθείας ήλιο θα του χαρίσουν ένα υπέροχο βαθύ χρώμα. Οι περισσότερες ώρες ήλιο ατονίζει ελαφρώς το χρώμα των φύλλων.

Γενικά χρειάζεται συχνό πότισμα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ μειώνουμε το πότισμα την άνοιξη και φθινόπωρο. Λιπαίνετε με ένα γενικό ισορροπημένο λίπασμα μια φορά την εβδομάδα η ακόμα καλύτερα προσθέστε λίγο compost (φυσικό λίπασμα που προέρχεται από αποσύνθεση φύλλων που μπορείτε να κάνετε και εσείς).

Ο τηλέγραφος χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους καθώς τα κλαδιά του μπορούν εύκολα να σπάσουν. Επίσης χρειάζεται να τον προστατεύουμε το χειμώνα για να μην παγώσει καλύπτοντας τον με κάποιο νάυλον. Παρόλ αυτά πολλές φορές αν το φυτό παγώσει από τους παγετούς του χειμώνα θα ξαναφυτρώσει από τις ρίζες του. Γενικά είναι ένα φυτό ανθεκτικό που δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα.

b6b6f831-d72c-4dc5-bd51-5dcd8cfdf0fc

Μπορούμε να κλαδέψουμε τον τηλέγραφο μέσα στο καλοκαίρι μετά το τέλος της ανθοφορίας του ώστε να αναβλαστήσει και να δώσει μία δεύτερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο άλλα και να γίνει ακόμα πιο πυκνό. Αυτό θα το διατηρήσει πυκνό και υγιές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υγρό που εκκρίνεται από το βλαστό και τα φύλλα του είναι ελαφρώς τοξικό για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Χρήσεις

Ο τηλέγραφος μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο ως φυτική κάλυψη και να απλώσει ή να φυτευτεί σε γλάστρες στο μπαλκόνι καθώς και σε κρεμαστά καλάθια. Σε περιοχές με ψυχρό κλίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτό εσωτερικού χώρου καθώς έχει κριθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα φιλτράροντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.