Τι είναι τα ζιζάνια και τι ζημιές προκαλούν?
Τα ζιζάνια είναι αυτοφυή και ανεπιθύμητα χόρτα που φυτρώνουν στον κήπο μας ανάμεσα σε άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Φυτρώνουν δηλαδή εκεί που δεν τα σπέρνουν!
Τα ζιζάνια μπορούν να αποτελέσουν ένα διαρκές πρόβλημα στον κήπο και το χωράφι μας καθώς εμποδίζουν τα φυτά μας να αναπτυχθούν. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις καλλιεργειών, η μεγάλη ανάπτυξη των ζιζανίων προκαλεί σημαντική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών του εδάφους με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Επιπλέον, μεγάλο πρόβλημα που προκαλούν είναι ότι αποτελούν εστίες μόλυνσης για τα φυτά μας καθώς μπορεί να προσβληθούν από τα ίδια έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν και τις καλλιέργειες.
Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε?
Τα ζιζάνια μπορούν να καταπολεμηθούν με χημικό αλλά και βιολογικό τρόπο. Υπάρχουν διάφορα χημικά σκευάσματα με υψηλή δραστικότητα για να ξεράνουμε τα ζιζάνια. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ποιο φυσικούς τρόπους μπορούμε:
Χρήση βιολογικών ζιζανιοκτόνων
Στην αγορά κυκλοφορούν και βιολογικά ζιζανιοκτόνα τα οποία βέβαια έχουν συνήθως μεγαλύτερο κόστος και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα μη βιολογικά.
Δημιουργία φυσικών ζιζανιοκτόνων
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια οικολογική συνταγή με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας πχ ξύδι, σαπούνι ή οινόπνευμα δημιουργώντας ένα σκεύασμα φιλικό για τον κήπο μας χωρίς όμως να είναι τόσο ισχυρό.
Ψεκασμός με αλατόνερο
Μία ακόμη οικολογική λύση είναι το αλάτι ή αλατόνερο, το οποίο είναι φυσικός εχθρός για τα περισσότερα πεδινά ζιζάνια. Αυτή η λύση είναι ιδανικότερη για μέρη που δεν θέλουμε καμία βλάστηση όπως τα πλακόστρωτα γιατί η αλάττωση του εδάφους μπορεί να επηρεάσει τα φυτά μας.
Ψεκασμός με βραστό νερό
Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στο φύλλωμα νεαρών αγριόχορτων για να μαραθούν και να ξεραθούν. Αυτή είναι μια λύση για μικρές εκτάσεις πχ περιμετρικά του σπιτιού.
Μηχανική καταπολέμηση
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η χρήση χορτοκοπτικού. Υπάρχουν πολλά μηχανήματα στην αγορά και είναι ιδανικά σε μικρές εκτάσεις και χωράφια. Προσαρμόζοντας τη μεσινέζα ή το δίσκο μπορείτε να κόβετε τα χόρτα. Εκτός από αυτά ο καθαρισμός των ζιζανίων μπορεί να γίνει με τη χρήση καταστροφέα ο οποίος όμως προσαρμόζεται πίσω από το τρακτέρ. Τέλος, γίνεται και με φρεζάρισμα μια πολύ καλή λύση που καταστρέφει τα ζιζάνια εντελώς καθώς με το χορτοκοπτικό και τον καταστροφέα τα ζιζάνια απλώς “κουρεύονται” και δεν είναι μια μόνιμη λύση.
Χρήση μαύρου πανιούΚαλύπτουμε το έδαφος με μαύρο πανί και ανοίγουμε τρύπες για να φυτέψουμε μέσα τα φυτά και τα λαχανικά μας. Το υλικό αυτό καλύπτει το έδαφος και εμποδίζει τα ανεπιθύμητα χόρτα να φυτρώσουν, ενώ τα φυτά μας αναπτύσσονται κανονικά.
Χρήση φλούδας πεύκου ή ροκανιδιούΚαλύπτουμε το χώμα με φλούδα πεύκου ή ροκανίδι για να εμποδίσουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα χόρτα να φυτρώσουν, καθώς τα υλικά αυτά λειτουργούν ως φυσικά ζιζανιοκτόνα.