Καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι

54e0d449-5028-4aa1-b095-8590d02d92ba

Κι όμως γίνεται… Πρόκειται για μια εύκολη και ευχάριστη καλλιέργεια, αφού ο χρόνος απασχόλησης είναι ελάχιστος, ενώ αν τηρηθούν σωστά οι απλές διαδικασίες.

Η ιδανικότερη εποχή καλλιέργειας μανιταριών είναι τέλη φθινόπωρου και αρχές άνοιξης, αφού οι ενδιάμεσες καιρικές συνθήκες ενδείκνυνται για την ιδανική παραγωγή τους.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν μπλοκ με άχυρο από διάφορα δημητριακά και ψυχανθή τα οποία έχουν εμβολιαστεί με το μυκήλιο των πλευρώτους. Επειδή χρειάζεται υγρασία 70% οι μπάλες του άχυρου περιτυλίγονται με πλαστικό για να μη ξεραθούν.

917aa508-68aa-4cc7-880c-5fd983d423ac

Στο πλαστικό περιτύλιγμα υπάρχουν ανοιγμένες τρύπες όπου θα δούμε κάποια στιγμή να ξεπροβάλλουν τα μανιτάρια μας. Το βάρος των δεματιών κατά την αγορά τους είναι περίπου 15 κιλά (φυσικά λόγω της μεγάλης υγρασίας που περιέχουν) και αυτό το βάρος θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται μέχρι του πέρατος της παραγωγής.

Συνθήκες ανάπτυξης

— Τα πλευρώτους χρειάζονται φως. Τοποθετήστε τα σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.

— Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 10-18 βαθμούς.

— Το υπόστρωμα δεν χρειάζεται πότισμα, καλό όμως είναι να τα ψεκάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω.

— Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Η συλλογή τους ξεκινά όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο (όταν οι άκρες τους γίνουν ίσιες) ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρηισιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβετε τα ίδια στάδια. Όταν δούμε να αναπτύσσεται μια ομάδα μανιταριών σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει τρύπα, την κάνουμε εμείς για να τα βοηθήσουμε να ξεπροβάλλουν.

2139b1ae-939b-4692-a47a-4c97598906f3

Κάτι ακόμα…

Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το περιεχόμενο ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.