Συμβουλές καλλιέργειας καρότου.

33ed1524-3ef8-4e93-9359-b98e3b536ac4

Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σεληνοειδών. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα χρώματος πορτοκαλί, κίτρινο, ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα, και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από την κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα. Περιλαμβάνει πάρα πολλές ποικιλίες (πάνω από 50) με διαφορετικά χρώματα , σχήματα και μεγέθη ρίζας. Η πιο γνωστή ποκιλία καρότου είναι η ποικιλία Νάντης που δίνει γλυκούς και τραγανούς καρπούς μήκους περίπου 15 εκαστοστών, ιδανικά για χρήση σε σαλάτες καθώς και στο μαγείρεμα.

Συνθήκες Ανάπτυξης

  • Το καρότο είναι φυτό ψυχρής εποχής . Ευδοκιμεί σε όλες τις εύκρατες περιοχές κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15 με 17ο C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περιορίζεται η ανάπτυξη της γογγυλόριζας και το χρώμα της είναι φτωχό.
  • Ένα βαθύ, γόνιμο, αφράτο και καλά δουλεμένο χώμα είναι το ιδανικό για την καλλιέργεια του καρότου, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην προετιμασία του εδάφους. Και αυτό γιατί το μέρος του καρότου που καταναλώνουμε αναπτύσσεται μέσα στο χώμα και επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Πριν τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά στο χώμα για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Το καρότο θέλει σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει, καθώς επίσης παρουσιάζει και μια σχετική ανθεκτικότητα στον παγετό του χειμώνα.
27d955f8-e696-4934-8f91-91c25a452252
  • Φυτεύεται είτε με σπόρο είτε με φυτά, τα οποία αναπτύσσονται με αργό ρυθμό.
  • Το καρότο αναπτύσσεται σε εδάφη με ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας, σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας του. Εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία προκαλούν την ανάπτυξη γογγυλόριζας με πικρή γεύση και σκληρή σύσταση. Αντίθετα οι γογγυλόριζες που αναπτύσσονται σε εδάφη με υπερβολική υγρασία έχουν ανώμαλο σχήμα και φτωχό χρωματισμό.
  • Η συγκομιδή γίνεται σε 3-4 μήνες μετά τη σπορά. Επειδή το πάνω μερος της ρίζας του καρότου εξέρχεται του εδάφους, όταν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 3 εκατοστά, τότε είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή. Πάντως, αν βγάλουμε πιο νωρίς τα καρότα θα είναι και λίγο πιο τρυφερά. Για να έχουμε ομαλή συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς των καρπών, καλό είναι να έχουμε ποτίσει τα καρότα μας την προηγούμενη μέρα.
  • Η καλλιέργεια του καρότου μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μπιζέλι , σκόρδο , μαρούλι, πράσο, κρεμμύδι, ρεπάνι, λάχανο, τομάτα και μαϊντανό.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.