Post Views: 1.564
Το αντίδι είναι μονοετές φυτό και συγγενικό με το ραδίκι. Υπάρχουν τρεις ποικίλες αντιδιού, τα κατσαρά, τα πλατύφυλλα και τα άγρια ή ραδίκια, τα όποια διακρίνονται επίσης σε διάφορες ποικιλίες και παραλλαγές. Τα κατσαρά αντίδια χαρακτηρίζονται από τα πολύ σχισμένα, πολύ κατσαρά και στενά φύλλα, με κοτσάνι λεπτό.
Συμβουλές καλλιέργειας
- Το αντίδι είναι φυτό ψυχρής εποχής και ευδοκιμεί σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.
- Ημέρες με μεγάλη διάρκεια φωτός (μεγάλη φωτοπεριόδου) μπορεί να προκαλέσουν εκπτύξη του ανθικού στελέχους, αφού όμως προηγουμένως όμως τα φυτά έχουν δεχθεί την επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών.
- Η κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της καλλιέργειας του αντιδιού. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, προτιμούμε η φύτευση να γίνεται αρχές φθινοπώρου, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ενώ σε περιοχές πιο ψυχρές, το αντίδι μπορεί να φυτευτεί και μέσα στην άνοιξη, την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου.
- Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα αντίδια είναι τα 20 με 25 εκατοστά στην γραμμή φύτευσης, ενώ η απόσταση μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι περίπου στα 50 εκατοστά.
- Αν αντί για έτοιμα φυτά, προτιμήσουμε να σπείρουμε σπόρο αντιδιού πεταχτά στον κήπο μας, η σπορά γίνεται ένα μήνα νωρίτερα, σε βάθος 1-2 εκατοστά, ενώ μετά το φύτρωμα των φυτών, όταν αποκτήσουν 3-4 φύλλα θα πρέπει να τα αραιώσουμε στις προτεινόμενες αποστάσεις.
- Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία και άζωτο, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά.
- Σε περιοχές με υψηλό βροχομετρικό ύψος, προτιμούνται τα αμμώδη εδάφη για καλύτερη στράγγιση. Εάν όμως το έδαφος συγκρατεί αρκετή υγρασία, τότε η καλλιέργεια γίνεται σε αναχώματα.
- Το pH του εδάφους έχει άριστη τιμή 6-6,8.
- Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά ή 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών.
- Το αντίδι προσβάλλεται από πολλές μυκητολογικές κυρίως ασθένειες όπως τον περονόσπορο, το ωΐδιο, τη σκληροτίνια, κ.ά.
- Τα κυριότερα έντομα που προκαλούν προβλήµατα στην καλλιέργεια είναι οι αφίδες, ο αλευρώδης, οι θρίπες, τα σαλιγκάρια και τα έντομα εδάφους (κρεμμυδοφάγος, μύγα καραφατμέ, σιδηροσκώληκας).