Ελαίαγνος πανασέ, ένας ιδιαίτερος θάμνος

02b96fb9-77c9-42f7-9412-c46456cb71a5

Ο Ελαίαγνος είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος και χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο.

Περιγραφή φυτού

Υπάρχουν πολλά είδη ελαίαγνου. Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη στην Ελλάδα είναι ο ελαίαγνος πανασέ, του οποίου η λατινική ονομασία είναι Elaeagnus x ebbingei ʿLimelight ̓. Πρόκειται για αειθαλή θάμνο με υπέροχο δίχρωμο φύλλωμα, πράσινο-κίτρινο και μικρά, λευκά, εύοσμα άνθη. Ο ελαίαγνος ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

90b14690-cff6-4eb7-95b1-9360a747a163

Συνθήκες ανάπτυξης

Αναπτύσσεται γρήγορα, προτιμώντας θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές. Όσον αφορά τα εδάφη που χρειάζεται για να μπορεί να αναπτυχθεί δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού ακόμα και σε άγονα και σχετικά ξηρά εδάφη θα σας προσφέρει την παρουσία του.

Θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί όταν οι ρίζες του βρεθούν σε ένα άγονο, σκληρό, γεμάτο πέτρες π.χ., ασβεστώδες έδαφος. Ευδοκιμεί ακόμη και σε παραθαλάσσιους κήπους καθώς δεν προβληματίζεται από τις ψεκάδες αλμυρού νερού που φέρνει ο αέρας. Δεν έχει πρόβλημα με την καλοκαιρινή ζέστη ενώ στο κρύο αντέχει ακόμη και αν το θερμόμετρο πέσει στους -10 ºC.

5e578b50-6389-45ef-9291-d7012ebf2c67

Φροντίδα

O ελαίαγνος έχει καλή αντοχή στην ξηρασία, χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο θα χρειαστεί πότισμα δυο φορές τη βδομάδα. Παρόλ αυτά εάν ο φυτευτεί σε γλάστρα θα χρειαστεί συχνότερα πότισμα. Λίπασμα προσθέτουμε κάθε άνοιξη και φθινόπωρο επιλέγοντας κάποιο πλήρες και ισορροπημένο όπως το 20-20-20.

Ο ελαίαγνος κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα σχετικά ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά και ασθενή κλαδιά και συντέμνουμε τις κορυφές των βλαστών. Με κατάλληλο κλάδεμα, ο ελαίαγνος μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντράκι.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.