Καλλιεργήστε μπρόκολο!

584dd52b-2792-4416-b03a-024aadace6d3

Όπως κάθε φθινόπωρο έτσι και τώρα όλοι θέλουμε να φάμε μπρόκολο… Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή. Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή. Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”.

Αναλυτικά όλα τα βήματα και τα μυστικά για τη σωστή καλλιέργεια του μπρόκολου…

  • Θα πρέπει να φυτέψετε τα μπρόκολα σε ένα μέρος του κήπου όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
  • Τα μπρόκολα αναπτύσσουν μεγάλα και φαρδιά φύλλα γύρω από τον κορμό τους. Επομένως, η απόσταση φυτού από φυτό στην ίδια σειρά θα πρέπει να είναι 30 με 60 εκατοστά.
2df81f0c-e281-4d88-9f17-bf8e6214dee0
  • Το χώμα πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο (να μην κρατά νερό). Προσθέστε περλίτη αν χρειάζεται για να βελτιώσετε την αποστράγγισή του.
  • Σχετικά με το πότισμα, είναι λιγότερο απαιτητικό από το κουνουπίδι, ωστόσο όταν το πότισμα δεν είναι αρκετό αναπτύσσεται λιγότερο και η ποιότητα των ανθοκεφαλών υποβαθμίζεται. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υπερβολική υγρασία του εδάφους και όταν βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες καταστρέφεται. Το μπρόκολο καταστρέφεται πολύ γρήγορα (μέσα σε 2 – 3 ημέρες) όταν το νερό λιμνάζει στο χώμα. Είναι αναγκαία τα συχνά ποτίσματα της καλλιέργειας, έτσι ώστε το έδαφος να έχει πάντοτε την απαιτούμενη υγρασία (κυρίως στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες).
610dd4ba-a728-48a4-9623-ffc4e9c996d2
  • Κατά την φύτευση κάνουμε βασική λίπανση χρησιμοποιώντας κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας χρειάζονται μία με δύο επιπλέον λιπάνσεις. Για τις λιπάνσεις αυτές καλό είναι να χρησιμοποιούνται διαφυλλικά λιπάσματα για λαχανικά, για να προσλαμβάνονται πιο γρήγορα από τα φυτά.
  • Όπως και τα περισσότερα λαχανικά αυτής της οικογένειας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τις κάμπιες. Μια εύκολη και συγχρόνως οικολογική λύση είναι να τα ψεκάζεται με Βάκιλο Θουριγγίας. Περισσότερες πληροφορίες για τον Βάκιλο θα βρείτε στο άρθρο που ακολουθεί

Βάκιλλος Θουριγγίας, βιολογικό εντομοκτόνο.!!!

  • Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο που ξεκίνησαν. Αν φυτέψατε σπόρους, τότε θα μεσολαβούν 11 με 15, ακόμη και 20 εβδομάδες μέχρι να έχετε την πρώτη σας συγκομιδή. Αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8 με 12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη συγκομιδή. Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη. Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται. Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομιδούν. Αν δε συγκομίσετε έγκαιρα τις ταξιανθίες, αυτές θα ανθίσουν και δε θα μπορούν πλέον να καταναλωθούν.
ca7c6d8d-dc37-4bad-9136-892a9f05223d
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.