Βασιλικός Genovese, για υπέροχες σάλτσες

3fc7a462-6c47-4ba5-8aee-d66baa157947

Στην Ελλάδα αγαπάμε ιδιαίτερα τον βασιλικό, όμως δεν είναι όλοι οι βασιλικοί το ίδιο. Έτσι λοιπόν ο βασιλικός ο πλατύφυλλος ή Genovese είναι μία παραδοσιακή ποικιλία η οποία προέρχεται από την Ιταλία είναι μια καταπληκτική επιλογή για όσους αγαπούν το pesto. Εύκολη στην καλλιέργεια, χωρίς πολλά προβλήματα την κάνουν δημοφιλή στους λάτρεις της μακαρονάδας με την ιδιαίτερη σάλτσα.

Περιγραφή φυτού και φροντίδα

Είναι ετήσιο φυτό, καθώς δεν αντέχει τους παγετούς, σοκάρεται κάτω από τους 7°C. Το ύψος του είναι 0,40 – 0,70 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μεγάλου μεγέθους, ανοιχτού πράσινου χρώματος και ωοειδή.

261c374d-3137-422b-b1ac-f57c13b2193e

Αναπτύσσεται πολύ όμορφα στις γλάστρες. Προτιμήστε θέσεις με ήλιο όλη την ημέρα. Αν έχετε πρόβλημα με έντονο αέρα μπορείτε να στηρίξετε τα φυτά με μικρά καλάμια καθώς αυτά μεγαλώνουν. Γενικά ο βασιλικός αγαπά το νερό, όμως δεν πρέπει να το παρακάνετε και καλό είναι να μην βρέχετε τα φύλλα όταν τους ποτίζετε, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάθουν μυκητιάσεις. Ένα βιολογικό λίπασμα θα βοηθήσει τους βασιλικούς να ζωηρέψουν. Καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε τις υπερβολές στη λίπανση διότι αν συνδυαστούν με τις υψηλές θερμοκρασίες κινδυνεύετε να τους κάψετε.

Σε μικρής κλίμακας ερασιτεχνικές φυτείες ή φυτά σε γλάστρες συνήθως δεν παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα.

Χρήσεις

  • Καλλωπιστική
  • Μαγειρική. Σε σαλάτες και σάλτσες τομάτας (pesto), δίνει όμορφο άρωμα.
  • Απωθητικό. Θεωρείτε ότι απωθεί τα κουνούπια και τις μύγες με το άρωμα του.
  • Θεραπευτικά η κατανάλωση του βοηθάει το πεπτικό, ενώ είναι και ηρεμιστικό.
859dce80-80c3-483b-922f-c2a8a23d9c66
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.