Τί είναι το διοξείδιο του άνθρακα και από που προέρχεται?
Είναι αέριο συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας, άχρωμο, άοσμο και άγευστο σε κανονικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας και επίσης είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου.
Αποτελεί υποπροϊόν όλων των καύσεων ορυκτών καυσίμων (κάρβουνου, πετρελαίου, βενζίνης, φυσικού αερίου κ.λ.π.), αλλά και του ξύλου, πλαστικών και άλλων οργανικών ενώσεων. Παράγεται ακόμα από την αποσύνθεση οργανικών ουσιών. Μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται επίσης από τα ηφαίστεια και από τις θερμές πηγές αλλά και από τη διάλυση των ανθρακικών πετρωμάτων.
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ τα ηφαίστεια παράγουν σε παγκόσμιο επίπεδο 200 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Ενωμένο, με τη μορφή ανθρακικών αλάτων, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο στερεό φλοιό της γης. Τα κυριότερα ανθρακικά ορυκτά είναι οι διάφορες ποικιλίες του CaCO3 (ασβεστόλιθοι, ασβεστίτης, μάρμαρο κ.ά.), ο μαγνησίτης MgCO3, ο σιδηρίτης FeCO3, ο δολομίτης CaCO3.MgCO3 κ.ά. Παράγεται επίσης κατά την αναπνοή όλων των φυτών και των ζώων και από τους μύκητες και μικροοργανισμούς που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα φυτά για την τροφή τους. Επίσης, βρίσκεται διαλυμένο σε τεράστιες ποσότητες μέσα στη θάλασσα.
Διοξείδιο του άνθρακα και μέλλον
Οι άνθρωποι εκπέμπουν κάθε χρόνο περίπου 30 έως 40 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι που εάν αυτοί διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, η θερμοκρασία της Γης θα συνεχίσει να αυξάνεται και τελικά κάποια στιγμή δε θα υπάρχει καμία ζωή. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε έναν τρόπο για να μειώσουμε τα νούμερα αυτά και να αιχμαλωτίσουμε μέρος αυτού του CO2.
Μια δημοφιλής λύση που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι η φύτευση πολλών δέντρων. Είναι γνωστό ότι τα δέντρα με τη διαδικασία της αναπνοής δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο, οπότε αυτό είναι ένα κέρδος. Ωστόσο, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι… δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε αρκετά δέντρα για να δεσμεύσουμε την απαραίτητη ποσότητα CO2. Πιο συγκεκριμένα, έχουν διαπιστώσει πως ακόμα και αν καλύψουμε ολόκληρες τις ΗΠΑ με δέντρα, θα καταφέρουμε να δεσμεύσουμε μόνο το 10% του CO2 που εκπέμπουμε ετησίως. Δηλαδή, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στον πλανήτη για να φυτέψουμε τον απαραίτητο αριθμό δέντρων, γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Χρήσεις
1. Ποτά, για την παραγωγή αεριούχων ποτών και σόδας.
2. Τρόφιμα
3. Πυροπροστασία, επειδή είναι άφλεκτο χρησιμοποιείται υπό πίεση σε ορισμένους πυροσβεστήρες που είναι σχεδιασμένοι για κατάσβεση πυρκαγιών που οφείλονται σε ηλεκτρικά βραχυκυκλώματα.
4. Υδραυλικά συστήματα, κυρίως σε φορητά υδροπνευματικά συστήματα αλλά και σε ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούν υδραυλικά συστήματα.
5. Συγκολλήσεις
6. Απομάκρυνση καφεΐνης, επειδή είναι καλός διαλύτης για πολλές λιπόφιλες οργανικές ενώσεις, και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση καφείνης από τον καφέ.
7. Φαρμακευτικές και άλλες χημικές διεργασίες
8. Γεωργικές, βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές, πχ. φωτοσύνθεση
9. Εφαρμογές στα λέιζερ
10. Πολυμερή και πλαστικά, μπορεί να συνδυαστεί με το λεμονένιο της φλούδας των πορτοκαλιών ή με άλλα εποξείδια για τη δημιουργία πολυμερών και πλαστικών.
11. Εξόρυξη πετρελαίου
12. Χρήσεις ως ψυκτικού
13. Παραγωγή κρασιού
14. Έλεγχος του pH, χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου του pH των κολυμβητηρίων. Με τη συνεχή προσθήκη CO2 στο νερό, διατηρείται το pH σε χαμηλά επίπεδα.