Το γαλάζιο πλουμπάγκο!

be62af50-87c7-4c94-9939-c4549b3f87e2

Περιγραφή

Το Πλουμπάγκο (Plumbago auriculata) μπορείτε να το ακούσετε και μπλε γιασεμί. Όμως δεν είναι γιασεμί. Είναι ημιαναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό, δηλαδή δεν βγάζει μακριούς βλαστούς να τυλιχτούν σε κάγκελα και πέργκολες. Αλλά, βγάζει πιο γερά μακριά κλαδιά, τα οποία καλό είναι να στερεώνονται σε κάποιο κάγκελο ή τοίχο.

Διαθέτει πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία με όμορφα άνθη που αποτελούνται από πέντε πέταλα, σε ένα πολύ γλυκό απαλό γαλάζιο χρώμα, εμφανίζονται σε ταξιανθίες στην άκρη κάθε κλαδιού, είναι άοσμα και κολλάνε στα ρούχα. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και φυτεύεται εύκολα τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Το πλουμπάγκο επιλέγεται από τους κηποτέχνες για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλούς φράχτες, σε πέργκολες και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, όπου ξεχωρίζει με τα μπλε άνθη και την παρατεταμένη ανθοφορία του.

Συνθήκες ανάπτυξης

  • Το πλουμπάγκο αγαπάει τον ήλιο και το απευθείας ηλιακό φως του είναι απαραίτητο για πολλές ώρες καθημερινά, ακόμη και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Η ανθοφορία του φυτού είναι άμεσα εξαρτώμενη από το πόσο ήλιο δέχεται και ξεκινάει νωρίς την άνοιξη και διαρκεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι ο καιρός να κρυώσει για τα καλά, συνήθως συνεχίζει να ανθοφορεί μέχρι η θερμοκρασία να πέσει μόνιμα κάτω από τους 15°C. Η ανθοφορία του πλουμπάγκο, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες είναι πολύ πλούσια, σε σημείο που τα λουλούδια γίνονται πολύ περισσότερα από τα φύλλα του φυτού.
  • Χρειάζεται συχνό πότισμα, ειδικά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Τον χειμώνα που το φυτό δεν έχει φύλλα ή λουλούδια ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα ή αραιότερα αν ο καιρός είναι υγρός.
dc339eb0-eae0-4928-be06-f0a3542325a3
  • Στον κήπο, το πλουμπάγκο δεν είναι καθόλου απαιτητικό στην ποιότητα του εδάφους, αν όμως το χώμα του κήπου σας είναι αμιγώς αργιλώδες σκάψτε ένα στρογγυλό αυλάκι γύρω από τον κορμό του φυτού και συμπληρώνετε που και πού με συσκευασμένο χώμα εξωτερικού χώρου. Στη γλάστρα οποιοδήποτε συσκευασμένο χώμα είναι καλό για το φυτό, φροντίστε όμως να προσθέσετε λίγη τύρφη και φροντίστε η γλάστρα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση.
  • Το πλουμπάγκο είναι φυλλοβόλο φυτό, μόλις ο καιρός κρυώσει για τα καλά θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του καταλήγοντας σε μία μάζα γυμνών κλαδιών που φαίνονται ξερά. Αυτή είναι και η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα για να ρυθμιστεί το σχήμα και το ύψος που θέλετε να αποκτήσει την άνοιξη. Κλαδέψτε άφοβα γιατί ακόμα κι αν κόψετε κάτι παραπάνω, η γρήγορη ανάπτυξη του φυτού την άνοιξη θα καλύψει τυχόν λάθη. Ένα ελαφρύ κλάδεμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας θα σας είναι χρήσιμο για να απομακρύνετε τα ξεραμένα λουλούδια και τα ξερά φύλλα, εξ άλλου κόβοντας τις κορυφές το φυτό σας θα “γεμίσει” χαμηλότερα.
  • Τον χειμώνα χρειάζεται προστασία από την παγωνιά καλύπτοντάς το με ένα μεγάλο φύλλο πλαστικού γιατί δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν η παγωνιά σας προλάβει και δεν κρατήσει πολύ, το πιθανότερο είναι το φυτό σας να επανέλθει καθώς ο πάγος συνήθως καταστρέφει μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι το ριζικό του σύστημα.
  • Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Αν όμως άλλα γειτονικά φυτά σας προσβληθούν από κάποιο έντομο, ελέγχετε προσεκτικά και το πλουμπάγκο μήπως και τα έντομα επεκταθούν και σε αυτό.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.