6 τεχνικές για να έχετε πάντα ένα εντυπωσιακό γκαζόν!

6155c34d-5e9c-4ed6-aa30-17636c4d0ff3

1. Λίπανση του χλοοτάπητα

Την άνοιξη ο χλοοτάπητας χρειάζεται λίπασμα που θα τον βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Κατάλληλα είναι τα πλήρη λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Στην περίπτωση που ο χλοοτάπητας βρίσκεται σε φτωχό έδαφος, καλό είναι να συμπεριλάβουμε και θειικό σίδηρο (γύρω στα 5 γραμμάρια ανά τ.μ.). Στο εμπόριο θα βρείτε ανόργανα και οργανικά λιπάσματα, μερικά από τα οποία συστήνονται αποκλειστικά για τον χλοοτάπητα. Για τα αδύναμα γκαζόν είναι προτιμότερη η ανόργανη λίπανση που θα δώσει γρήγορα αποτελέσματα, ενώ αν η κατάσταση του χλοοτάπητα είναι ικανοποιητική, ένα μίγμα από ανόργανα και οργανικά θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.

-Εφαρμογή λιπάσματος

Το ανοιξιάτικο λίπασμα ρίχνεται νωρίς την άνοιξη. Ο χλοοτάπητας πρέπει να είναι στεγνός, αλλά το έδαφος υγρό. Αν δε βρέξει, θα πρέπει να ποτίσουμε μετά από δυο ημέρες, ενώ σε περιόδους ξηρασίας ποτίζουμε αμέσως. Επίσης δεν πρέπει να πέσει πολύ λίπασμα και αλλού λίγο, αλλά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορο. Εάν πέσει πολύ λίπασμα σε κάποιο σημείο του χλοοτάπητα αυτό μπορεί να καταστραφεί. Αν σκορπίζετε το λίπασμα με το χέρι, αναμίξτε το με άμμο και σκορπίστε την μισή ποσότητας προς μια διεύθυνση και την άλλη μισή σταυρωτά. Αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά στην ομοιόμορφη κατανομή της ποσότητας του λιπάσματος. Τέλος, ό,τι λίπασμα κι αν χρησιμοποιήσετε, να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και μην ξεχνάτε ότι μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες ποσότητες μπορεί να κάψουν τον χλοοτάπητα.

21997cf1-686b-4766-829f-a37bbeb539ba

2. Πότισμα του χλοοτάπητα

Αν αυτή την εποχή ο χλοοτάπητάς σας έχει χάσει την ευκαμψία και τη στιλπνότητά του ή έχει αρχίσει να κιτρινίζει, τότε το πιθανότερο είναι να χρειάζεται πότισμα. Οι καλύτερες ώρες για να ποτίζεται, είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος δεν εκπέμπει μεγάλυ θερμότητα. Πότισμα κατά τις μεσημεριανές ώρες μπορεί να βλάψει και όχι να ευνοήσει το γκαζόν και επιπλέον γίνεται σπατάλη νερού. Κάθε χλοοτάπητας ανάλογα με το είδος του και το έδαφος στο οποίο βρίσκεται, χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες νερού κάθε εποχή.

3. Κούρεμα του χλοοτάπητα

Μια βασική αρχή είναι πως ένας χλοοτάπητας δεν πρέπει να κόβεται σε ύψος πάνω από 5 εκ. γιατί τα ζωηρά φυτά αναπτύσσονται σε βάρος των άλλων, ούτε κάτω από 0,5 εκ. γιατί αδυνατίζει, ή δεν δίνει νέους βλαστούς. Κατά την άνοιξη το ύψος κοπής πρέπει να ρυθμίζεται στα 1 – 4 εκ. Αυτό το ύψος κοπής κάνει τον χλοοτάπητα λιγότερο ευπρόσβλητο στα ζιζάνια και τα βρύα. Από το τέλος της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου οι διακοσμητικοί χλοοτάπητες κόβονται στα 1 – 1,5 εκ., οι χλοοτάπητες που πατιούνται στα 2,5 – 3 εκ., ενώ οι χλοοτάπητες σε χώρους παιχνιδιών στα 4 – 5 εκ. Τέλος πρέπει να κουρεύετε, όταν ο χλοοτάπητας είναι στεγνός και ποτέ αμέσως μετά το πότισμα, γιατί τότε προσβάλλεται από μύκητες. Κουρεύετε πάντα παράλληλα με τη γραμμή της προηγούμενης κοπής και έχοντας προγραμματίσει τη διεύθυνση κοπής, ώστε να μειώσετε τα διπλοπεράσματα.

de7ecf2f-1dcf-4d04-8a2d-bac5fd8d3dcd

4. Καταπολέμηση ζιζανίων

Το κανονικό κούρεμα και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων κοπής, η προσεκτική χρήση ποτίσματος και λίπανσης, θα κάνουν δύσκολη την εγκατάσταση των ανεπιθύμητων ζιζανίων. Αν τα υπάρχοντα ζιζάνια είναι λίγα, μπορείτε να απαλλαγείτε ξεριζώνοντάς τα. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή, γιατί ο χλοοτάπητας αναπτύσσεται γρήγορα και θα καλύψει τα κενά. Στην περίπτωση που τα ζιζάνια είναι πολλά και το ξερίζωμα δεν είναι πρακτικό, μπορεί να γίνει χρήση εκλεκτικών ζιζανιοκτόνων. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με ζεστό καιρό, όταν το έδαφος είναι υγρό και η βλάστηση ζωηρή. Ο καλύτερος χρόνος για την εφαρμογή τους είναι δύο εβδομάδες μετά την ανοιξιάτικη λίπανση.

Κατά τη χρήση τους, για επιτυχή ψεκασμό θα πρέπει: α) να μη φυσά, β) να μην έχουμε βροχή αμέσως μετά ή τις επόμενες 1-2 μέρες, γ) το γκαζόν να έχει μέτριο ύψος (όχι αμέσως πριν, ούτε αμέσως μετά από κούρεμα) και να μην υπάρχουν υπολείμματα, δ) να μην χρησιμοποιείται το ζιζανιοκτόνο, σε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη αναλογία και ε) να παίρνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις κατά την εφαρμογή τους, γυαλιά, μάσκα, γάντια.

Η συμβουλή του γεωπόνου είναι απαραίτητη για τον εάν και πότε θα πρέπει να γίνει ζιζανιοκτονία.

5. Αερισμός χλοοτάπητα

Ο αερισμός είναι μια από τις βασικές εργασίες, που αφορούν τη συντήρηση και τη βελτίωση του χλοοτάπητα. Έχει θεωρηθεί ότι είναι καλό να γίνεται έστω και σε μικρή κλίμακα, κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης, διότι η διαδικασία αυτή επιδρά θετικά στην αναζωογόνηση του γρασιδιού, στην αύξηση της αντοχής του στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στη μείωση των ποτισμάτων. Κατά τη διαδικασία του αερισμού δημιουργούμε μικρά ανοίγματα (οπές) στο έδαφος, σε πολλά σημεία στο χλοοτάπητα. Πριν τον αερισμό, συνήθως ο χλοοτάπητας κουρεύεται, ενώ στο τέλος ακολουθεί πότισμα. Σε αρκετές περιπτώσεις μετά τον αερισμό μπορεί να γίνει διασκορπισμός τύρφης και άμμου, για την κάλυψη των κενών, και την ανανέωση του εδάφους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη ζιζανίων μετά τη διαδικασία αυτή είναι συχνό φαινόμενο και θα πρέπει να αφαιρούνται όταν θα είναι ακόμη μικρά. Σε περιπτώσεις που η έκταση του χλοοτάπητα είναι μικρή, η διάνοιξη των οπών μπορεί να γίνει με πιρούνα κήπου. Για μεγαλύτερες εκτάσεις υπάρχουν διάφορα μηχανήματα χειροκίνητα ή ηλεκτρικά.

32c41960-7e38-43ab-9060-f396753452e5

6. Κυλίνδρισμα χλοοτάπητα

Εκτός από το κυλίνδρισμα που γίνεται κατά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα, πρέπει κάθε άνοιξη, μετά τα κρύα του χειμώνα να γίνεται ένα ελαφρύ κυλίνδρισμα. Αυτό έχει ως σκοπό να κατακαθίσουν τα χώματα που ανασηκώθηκαν από το κρύο και να έλθουν οι ρίζες σε καλύτερη επαφή με το χώμα. Σε πολλά σημεία το γκαζόν χρειάζεται συμπληρωματική σπορά και συμπλήρωμα τύρφης.

Ακολουθώντας όλα αυτά τα βήματα είναι σίγουρο πως θα απολάυσετε το υπέροχο γκαζόν σας!!!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.