Μη μου άπτου, το ντροπαλό φυτό!

Το φυτό μιμόζα (Mimosa pudica), γνωστό και ως “μη μου απτού” (=μην με αγγίζετε!), είναι ένα αξιολάτρευτο φυτό που εντυπωσιάζει με την ιδιότητά του να αντιδρά στην αφή με κίνηση των φύλλων του. Είναι ένα μικρό πολυετές φυτό που προέρχεται από τις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Τα φύλλα του είναι ευαίσθητα και κλείνουν άμεσα όταν αγγίζονται ή όταν υποβάλλονται σε κραδασμούς. Η μιμόζα μη μου άπτου είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα, πως και τα φυτά, όπως όλοι οι οργανισμοί, ζουν, αλληλεπιδρούν και αντιδρούν με τον τρόπο τους!

Ανθοφορία

Τα άνθη της είναι μικρά, σφαιρικά με ροζ ή μωβ χρώμα. Εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Θέση

Προτιμά θέση με άμεσο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά. Είναι ιδανικό για εσωτερικό χώρο και η μέση θερμοκρασία δωματίου, περίπου 16-30°C, είναι ιδανική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εξωτερικού χώρου, με την απαιτουμένη όμως προσοχή! Το καλύτερο σημείο για τοποθέτηση είναι από μπροστά ή δίπλα από ένα φωτεινό παράθυρο.

Πότισμα

Χρειάζεται τακτικό ποτίσμα, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία του εδάφους. Είναι σημαντικό να αφήνετε το άνω μέρος του εδάφους να στεγνώνει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων.

Έδαφος

Η μιμόζα αναπτύσσεται πιο αποτελεσματικά σε έδαφος φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση νερού. Επιπλέον, η μιμόζα φαίνεται επίσης να αναπτύσσεται σε κατεστραμμένα και διαβρωμένα εδάφη.

Ανθεκτικότητα

Δεν της αρέσει καθόλου η σκιά και είναι ευαίσθητη στον παγετό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανέχεται πολύ λίγο φως ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.