Βασιλικός Αγιορείτικος, ένα αρωματικό, απωθητικό και κατάλληλο για μαγέιρεμα φυτό!

Ο Βασιλικός Αγιορείτικος (Ocimum basilicum) είναι από την οικογένεια Lamiaceae και η καταγωγή του είναι από τις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Είναι ετήσιο φυτό, καθώς δεν αντέχει τους παγετούς, σοκάρεται κάτω από τους 7°C. Το ύψος του είναι 0,40 – 0,70 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μεγάλου μεγέθους, ανοιχτού πράσινου χρώματος και ωοειδή. Τα άνθη του είναι λευκά και σχηματίζουν ακραίο στάχυ, τα οποία καλό είναι να κόβονται για να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη του φυλλώματος. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι.

Έδαφος

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά.

Ανθεκτικότητα

Είναι ανθεκτικό στο κρύο και στη ζέστη, αρκεί να είναι σε ηλιόλουστη θέση. Φυτεύεται στα μέσα της άνοιξης και αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δίνωντας ιδιαίτερη προσοχή στις παγωνιές του χειμώνα.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριες ποσότητες ποτίσματος, με περιορισμένο έως καθόλου πότισμα το χειμώνα και πιο τακτικά ποτίσματα τις ζεστές περιόδους του χρόνου.

Λίπανση

Η λίπανση καλό είναι να πραγματοποιείται το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να τον ενισχύουμε τακτικά.

Ασθένειες και εχθροί

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Χρειάζεται προσοχή στο πότισμα, διότι δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να προσβληθεί από ωίδιο.

Είναι κατάλληλο για

  • Φύτευση σε γλάστρες για βεράντες.
  • Μαγειρική, σε σαλάτες και σάλτσες τομάτας (pesto), δίνει όμορφο άρωμα.
  • Απωθητικό, θεωρείτε ότι απωθεί τα κουνούπια και τις μύγες με το άρωμα του.
  • Θεραπευτικό, η κατανάλωση του βοηθάει το πεπτικό, ενώ είναι και ηρεμιστικό.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.