Εχεβέρια, το παχύφυτο σε σχήμα λουλουδιού

Η Εχεβέρια (Echeveria Elegans) είναι ένα μικρό όμορφο παχύφυτο που ανήκει στην οικογένεια Crassulaceae με καταγωγή από τη Κεντρική Αμερική. Η ανάπτυξη του είναι 40-50cm σε πλάτος και 10cm σε ύψος. Τα χαρακτηριστικά σαρκώδη  φύλλα της αναπτύσσονται σε μορφή ροζέτας που έχει σχήμα λουλουδιού, διαφορετικού χρώματος και απόχρωσης, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δεκάδες είδη και ποικιλίες εχεβέριας με πιο σπάνιες αυτές σε κόκκινο και έντονα μωβ χρώμα και πιο συνηθισμένες τις πράσινες με ελαφρά γκρι, ροζ, λευκά ή μωβ τμήματα.

Τοποθεσία

Αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτινές και ημισκιερές θέσεις, σε σημεία που δεν τα βλέπει συνέχεια ο ήλιος, και αγαπάει το ζεστό απογευματινό φως. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου αλλά μπορει να φυτευτεί και σε εξωτερικούς χώρους (βεράντα, βραχόπηκους), αρκεί η θερμοκρασία να μην πέφτει κάτω από 5°C.

Έδαφος

Φυτεύουμε την εχεβέρια σε ελαφρύ αμμώδες χώμα που να μη συγκρατεί πολύ νερό, ενώ για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα. Είναι σημαντικό να βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται πιο αποτελεσματικά το νερό.

Πότισμα

Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι αφού οι θερμοκρασίες ειναι υψηλές. Τον χειμώνα ποτίζουμε σε πολύ αραιότερα διαστήματα, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα της ρίζας, μάρανση και πτώση φύλλων.

Tip ποτίσματος

Ποτίζουμε το φυτό με νερό τόσο ώστε το περιττό νερό να διαφύγει από τις τρύπες αποστράγγισης που βρίσκονται στο κάτω μέρος της γλάστρας. Στην συνέχεια, το φυτό πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει πολύ καλά, πριν επαναλάβετε την διαδικασία.

Εχθροί και ασθένειες

Η εχεβέρια μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας, από τη μελίγκρα και από τον τετράνυχο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.