Φωτίνια, ένα μικρό κόκκινο φυτό

Η φωτίνια νάνα (Photinia fraseri ‘Little Red Robin’) είναι ένας χαμηλός, αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, από την οικογένεια Rosaceae, που φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Η προέλευση της είναι από την Νοτιοανατολική Ασία. Φυτεύεται μεμονωμένα ή ομαδικά, για την δημιουργία φυτικού φράχτη ή μπορντούρας. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα για την διακόσμηση μπαλκονιών και βεραντών. Την περίοδο του Απριλίου – Μαΐου η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει λευκά αρωματικά άνθη, έπειτα καταλήγουν σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

Θέση

Μπορεί να φυτευτεί τόσο σε σημεία με άμεσο ηλιακό φως όσο και σε ημισκιερά. Το χρώμα του φυλλώματος γίνεται πιο έντονο σε σημεία με περισσότερο ηλιακό φως. Είναι ένα φυτό που αντέχει σε θερμοκρασίες από -15°C  έως 45°C.

Πότισμα

Χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη, ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται τρεις φορές την εβδομάδα. Την περίοδο του χειμώνα, ελαττώνουμε αρκετά το πότισμα ειδικά αν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ρίζα της φωτίνιας.

Ασθένειες

Η φωτίνια μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα, όπως από τον ψευδόκοκκο που εμφανίζει τη χαρακτηριστική βαμβακάδα, τη μελίγκρα που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και διάφορες κάμπιες που τρώνε τα φύλλα της.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα της φωτίνιας γίνεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα, απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Στις αρχές του φθινοπώρου, κάνουμε ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά και ασθενή κλαδιά.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.